Ciasto kawowe z jabłkiem
Ciasto z gatunku moich ulubionych: mocno wilgotnych, z kremem, z nutą kawy.
Wymyśliłam je sobie, chcąc sprawdzić, czy dodatek tartego jabłka do ciasta spowoduje, że nie będzie ono suche – zadziałało wspaniale.
Jeśli chcecie je upiec, pamiętajcie że najlepsze jest następnego dnia, gdy zmięknie od dżemu i kremu. Moim zdaniem jest rewelacyjne.
Podane składniki są na mniejszą blaszkę, na dużą je podwójcie.
Składniki (na blaszkę 18×18 cm):
- 120 g. masła
- 160 g. cukru
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki kawy mielonej
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże lub 2 mniejsze jabłka
Masa kawowa do przełożenia:
- 500 g. serka mascarpone
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
Masa kawowa na górę ciasta:
- 100 g. masła
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 pełna łyżka kakao
- 2 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżki gładkiego mleka w proszku
- wiórki kokosowe
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy, będą też pasowały powidła śliwkowe (u mnie jagody)
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia firmy
Przygotowanie:
Ciasto:
W rondlu rozpuszczam masło z cukrem, mlekiem i kakao, gdy masa jest jednolita dodaję kawę i jeszcze chwilę razem podgrzewam.
Do przestudzonej masy dodaję szklankę mąki, miksuję razem, i wbijam kolejno po jajku (dalej miksując).
Dodaję drugą szklankę mąki i proszek do pieczenia.
Miksuję by uzyskać jednolite ciasto.
Dodaję starte na grubej tarce jabłko, dokładnie mieszam łyżką.
Ciasto przekładam do formy (wcześniej wykładam dno papierem, natłuszczam całość i oprószam mąką).
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 45-50 minut (po 40 minutach sprawdzam patyczkiem).
Pozostawiam do ostudzenia na kratce, po czym ścinam górkę (można ją zamrozić i użyć np. do bajaderki), uzyskując równe ciasto.
Przekrajam je na 3 cienkie blaty.
Dolny smaruję dżemem, przykrywam drugim.
Krem do przełożenia:
Serek mascarpone dokładnie mieszam z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną.
Gotowy krem wykładam na drugi blat ciasta i przykrywam go trzecim.
Masa kawowa na górę:
W rondelku rozpuszczam masło, mleko, cukier i kakao, aż masa będzie jednolita i gładka.
Zdejmuję rondelek z ognia, lekko studzę i dosypuję mleko – do powstania gęstej, ale w dalszym ciągu płynnej masy.
Wykładam ją (ciepłą) na ciasto i od razu posypuję wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Jedna odpowiedź
Witam. Torcik wygląda pięknie, tylko to przekrawanie, zawsze mam z tym duży problem.