Ciasto kawowe z jabłkiem

Ciasto kawowe z jabłkiem
0
(0)

Ciasto kawowe z jabłkiem

Ciasto z gatunku moich ulubionych: mocno wilgotnych, z kremem, z nutą kawy.

Wymyśliłam je sobie, chcąc sprawdzić, czy dodatek tartego jabłka do ciasta spowoduje, że nie będzie ono suche – zadziałało wspaniale.

Jeśli chcecie je upiec, pamiętajcie że najlepsze jest następnego dnia, gdy zmięknie od dżemu i kremu. Moim zdaniem jest rewelacyjne.

Podane składniki są na mniejszą blaszkę, na dużą je podwójcie.

Składniki (na blaszkę 18×18 cm):

  • 120 g. masła
  • 160 g. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki kawy mielonej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże lub 2 mniejsze jabłka

Masa kawowa do przełożenia:

  • 500 g. serka mascarpone
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej

Masa kawowa na górę ciasta:

  • 100 g. masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 2 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżki gładkiego mleka w proszku
  • wiórki kokosowe

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy, będą też pasowały powidła śliwkowe (u mnie jagody)
  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka do oprószenia firmy

Przygotowanie:

Ciasto:

W rondlu rozpuszczam masło z cukrem, mlekiem i kakao, gdy masa jest jednolita dodaję kawę i jeszcze chwilę razem podgrzewam.

Do przestudzonej masy dodaję szklankę mąki, miksuję razem, i wbijam kolejno po jajku (dalej miksując).

Dodaję drugą szklankę mąki i proszek do pieczenia.

Miksuję by uzyskać jednolite ciasto.

Dodaję starte na grubej tarce jabłko, dokładnie mieszam łyżką.

Ciasto przekładam do formy (wcześniej wykładam dno papierem, natłuszczam całość i oprószam mąką).

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 45-50 minut (po 40 minutach sprawdzam patyczkiem).

Pozostawiam do ostudzenia na kratce, po czym ścinam górkę (można ją zamrozić i użyć np. do bajaderki), uzyskując równe ciasto.

Przekrajam je na 3 cienkie blaty.

Dolny smaruję dżemem, przykrywam drugim.

Krem do przełożenia:

Serek mascarpone dokładnie mieszam z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną.

Gotowy krem wykładam na drugi blat ciasta i przykrywam go trzecim.

Masa kawowa na górę:

W rondelku rozpuszczam masło, mleko, cukier i kakao, aż masa będzie jednolita i gładka.

Zdejmuję rondelek z ognia, lekko studzę i dosypuję mleko – do powstania gęstej, ale w dalszym ciągu płynnej masy.

Wykładam ją (ciepłą) na ciasto i od razu posypuję wiórkami kokosowymi.

Ciasto najlepsze jest następnego dnia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

  1. Witam. Torcik wygląda pięknie, tylko to przekrawanie, zawsze mam z tym duży problem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.