Ciasto kawowe z daktylami i orzechami pekan

Ciasto kawowe z daktylami i orzechami pekan
4.8
(5)

Ciasto kawowe z daktylami i orzechami pekan

Wpadłam dziś na świetny pomysł z tym ciastem.

Po pierwsze: przygotowałam je w niecałe pół godziny.

Po drugie: jest tak dobre, że zasługiwałoby nawet i na godzinę przygotowania 🙂

To ciasto bez pieczenia, z kremem trochę na wzór bezowego tortu daquas – ciasto jest jednak mniej kaloryczne, bo blaty bezowe zastąpiłam herbatnikami, a te przełożone są kremem z dodatkiem kawy, kakao, słodkich daktyli i lekko chrupiących orzeszków pekan.

Ciasto jest delikatne i deserowe, dla wielbicieli kawy – koniecznie do wypróbowania!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 1000 g (1 kg) mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • mocno zaparzona, wystudzona kawa – niecałe pół szklanki (lub 3 małe espresso)
  • 10 g kakao
  • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
  • 100 g orzechów pekan, drobno posiekanych

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • waniliowe herbatniki typu petitki
  • orzechy do przybrania

Przygotowanie:

Na dnie blachy rozkładam warstwę herbatników, docinając je w razie potrzeby.

Mascarpone umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem.

Miksuję najpierw na średnich, a potem na wysokich obrotach, aż krem nabierze puszystości.

Dodaję kakao i wystudzoną kawę, miksuję do połączenia.

Do kremu dodaję posiekane daktyle i orzechy, mieszam łopatką.

Złożenie:

Na warstwę herbatników wykładam 1/3 kremu, rozprowadzam i wyrównuję.

Przykrywam herbatnikami.

Kolejne warstwy:

  • 1/3 kremu
  • herbatniki
  • 1/3 kremu
  • herbatniki

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, wylewam na ciasto, wyrównuję.

Ciasto wstawiam do lodówki na 3-4 godziny.

Najlepiej udekorować je po ok. 30 minutach, gdy polewa lekko stężeje.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry