Ciasto kawowe z bananami i czekoladą
Połączenie smaku kawy, bananów i gorzkiej czekolady – w tym cieście wyszło genialnie. Chociaż ciacho z natury należy do tych z gatunku suchych, to w tym wypadku dodatek bananów sprawia, że jest przyjemnie wilgotne.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis, to z dużym prawdopodobieństwem lubisz kawę. A jeśli jesteś jej wielbicielem, to skorzystam z okazji i polecę Ci sklep Coffeedesk.pl
To miejsce warte częstych odwiedzin. Ogromny wybór kawy, ekspresów do jej przygotowania, młynków do mielenia, ale również setki rodzajów herbat i akcesoriów z nimi związanych – brzmi zachęcająco, prawda? Koniecznie zajrzyj do sklepu!
Mam też dla Ciebie niespodziankę – w dalszym ciągu, jeszcze do końca kwietnia tego roku możesz zrobić zakupy powyżej 119 zł z kuponem rabatowym w wysokości 25 zł. Aby z niego skorzystać, użyj poniższego kodu
KOD: SIOSMUTKI0421
*25 zł na pierwsze zakupy za min. 119 zł
Ważny do: 2021-04-30 23:59:59
Składniki (tortownica 22 cm):
- 200 g. miękkiego masła
- 150 g. cukru pudru
- 300-350 g. bananów (waga po obraniu, 4-5 średnich bananów)
- 5 g. kawy rozpuszczalnej (nie w granulkach)
- 4 jajka
- 100 g. jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
- 20 g. cukru waniliowego
- 15 g. proszku do pieczenia
- 300 g. mąki pszennej T 500
- 100 g. gorzkiej czekolady w kropelkach, lub drobno posiekanej
Polewa:
- 100 g. białej czekolady
- 60 g. mleka/ słodkiej śmietanki
- 2 g. kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka pszenna do oprószenia formy
- migdały w słupkach (podprażone na patelni)
Przygotowanie:
Masło przekładam do misy miksera razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Ucieram na najwyższych obrotach, aż masło będzie gładkie, puszyste i białe.
Wtedy, nie przerywając miksowania, dodaję po jednym jajku, za każdym razem czekając aż się połączy z resztą składników.
Po dodaniu wszystkich jajek masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale nie przejmuj się tym.
Miksując dalej (niższe obroty) dodaję jogurt, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, dodaję kawę i miksuję do połączenia.
Obrane banany kroję w małą kostkę i razem z czekoladą w granulkach dodaję do ciasta, mieszam łopatką.
Blachę smaruję masłem i oprószam dokładnie mąką, wykładam ciasto, wyrównuję powierzchnię.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut – sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Polewa:
Podgrzewam mleko/śmietankę, dodaję czekoladę i mieszam do rozpuszczenia, na końcu dodaję kawę i bardzo dokładnie mieszam (ma się całkowicie rozpuścić).
Polewę wylewam na zimne ciasto, posypuję podprażonymi migdałami.