Ciasto kawowe z bananami i czekoladą

ciasto kawowe z bananami i czekoladą
Ciasto kawowe z bananami i czekoladą
5
(2)

Ciasto kawowe z bananami i czekoladą

Połączenie smaku kawy, bananów i gorzkiej czekolady – w tym cieście wyszło genialnie. Chociaż ciacho z natury należy do tych z gatunku suchych, to w tym wypadku dodatek bananów sprawia, że jest przyjemnie wilgotne.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, to z dużym prawdopodobieństwem lubisz kawę. A jeśli jesteś jej wielbicielem, to skorzystam z okazji i polecę Ci sklep Coffeedesk.pl

To miejsce warte częstych odwiedzin. Ogromny wybór kawy, ekspresów do jej przygotowania, młynków do mielenia, ale również setki rodzajów herbat i akcesoriów z nimi związanych – brzmi zachęcająco, prawda? Koniecznie zajrzyj do sklepu!

Mam też dla Ciebie niespodziankę – w dalszym ciągu, jeszcze do końca kwietnia tego roku możesz zrobić zakupy powyżej 119 zł z kuponem rabatowym w wysokości 25 zł. Aby z niego skorzystać, użyj poniższego kodu

KOD: SIOSMUTKI0421
*25 zł na pierwsze zakupy za min. 119 zł
Ważny do: 2021-04-30 23:59:59

Składniki (tortownica 22 cm):

  • 200 g. miękkiego masła
  • 150 g. cukru pudru
  • 300-350 g. bananów (waga po obraniu,  4-5 średnich bananów)
  • 5 g. kawy rozpuszczalnej (nie w granulkach)
  • 4 jajka
  • 100 g. jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
  • 20 g. cukru waniliowego
  • 15 g. proszku do pieczenia
  • 300 g. mąki pszennej T 500
  • 100 g. gorzkiej czekolady w kropelkach, lub drobno posiekanej

Polewa:

  • 100 g. białej czekolady
  • 60 g. mleka/ słodkiej śmietanki
  • 2 g. kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka pszenna do oprószenia formy
  • migdały w słupkach (podprażone na patelni)

Przygotowanie:

Masło przekładam do misy miksera razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Ucieram na najwyższych obrotach, aż masło będzie gładkie, puszyste i białe.

Wtedy, nie przerywając miksowania, dodaję po jednym jajku, za każdym razem czekając aż się połączy z resztą składników.

Po dodaniu wszystkich jajek masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale nie przejmuj się tym.

Miksując dalej (niższe obroty) dodaję jogurt, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, dodaję kawę i miksuję do połączenia.

Obrane banany kroję w małą kostkę i razem z czekoladą w granulkach dodaję do ciasta, mieszam łopatką.

Blachę smaruję masłem i oprószam dokładnie mąką, wykładam ciasto, wyrównuję powierzchnię.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut – sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Polewa:

Podgrzewam mleko/śmietankę, dodaję czekoladę i mieszam do rozpuszczenia, na końcu dodaję kawę i bardzo dokładnie mieszam (ma się całkowicie rozpuścić).

Polewę wylewam na zimne ciasto, posypuję podprażonymi migdałami.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry