Ciasto kanapka straciatella
Takie łatwe i takie pyszne! A schłodzona ciasto kanapka straciatella smakuje jak …lody 🙂
Dwie warstwy lekkiego, delikatnego biszkoptu, a miedzy nimi aksamitny, mleczny krem z posiekaną czekoladą. Całość zwieńcza polewa z mlecznej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Biszkopt:
- 3 jajka (oddzielnie białko i żółtka)
- szczypta soli
- 30 g cukru waniliowego
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzanej
- 120 g mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny
Krem:
- 300 g schłodzonej śmietanki 36%
- 50 g cukru waniliowego
- 300 g mascarpone
- 100 g pełnotłustego mleka w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 80 g śmietanki 36%
- 150 g mlecznej czekolady
- 25 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki zimnego mleka
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijam ze szczyptą soli, a gdy piana zgęstnieje, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier waniliowy i cukier puder.
Gdy piana jest sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodaję po żółtku, dalej miksując; gdy się połączą z pianą, dolewam olej i krótko miksuję.
Do oddzielnej miseczki przesiewam obie mąki, po czym razem ze startą skórką z cytryny wsypuję je do mieszanki jajecznej i delikatnie wszystko mieszam łopatką.
Masę wykładam do blaszki (dno wykładam papierem, nie trzeba natłuszczać boków), wyrównuję.
Blachę wstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez piekarnika). Sprawdzam patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.
Biszkopt pozostawiam do całkowitego przestygnięcia, najlepiej nawet będzie go upiec dzień wcześniej i przykryty przechować w lodóce.
Krem:
Zimną śmietankę ubijam przez kilka minut z cukrem waniliowym, a gdy zacznie gęstnieć, dodaje po łyżce mascarpone i ubijam dalej ok. 3-4 minut, na najwyższych obrotach miksera.
Gdy krem jest puszysty i gęsty, zmniejszam obroty i w 2-3 porcjach wsypuję mleko w proszku, do uzyskania gładkiego kremu.
Do kremu dodaję drobno posiekaną, gorzką czekoladę, i delikatnie mieszam do połaczenia.
Złożenie:
Zimny biszkopt ostrożnie przekrajam na dwa blaty.
Układam jeden blat z powrotem w blaszce i wykładam na niego cały krem, wyrównuję.
Przykrywam krem drugim blatem, dociskam równomiernie.
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką na wolny ogniu, gdy masa jest gładka wsypuję wiórki kokosowe. Dolewam 2 łyżki zimnego mleka, mieszam dokładnie.
Gorącą polewę wylewam na ciasto, równo rozprowadzam po całej powierzchni.
Ciasto wstawiam do lodówki do schłodzenia (należy je przechowywać w lodówce).
Zobacz też mój przepis na tort straciatella!