Ciasto kanapka straciatella

Ciasto kanapka stracciatella
0
(0)

Ciasto kanapka straciatella

Takie łatwe i takie pyszne! A schłodzona ciasto kanapka straciatella smakuje jak …lody 🙂

Dwie warstwy lekkiego, delikatnego biszkoptu, a miedzy nimi aksamitny, mleczny krem z posiekaną czekoladą. Całość zwieńcza polewa z mlecznej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka (oddzielnie białko i żółtka)
  • szczypta soli
  • 30 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzanej
  • 120 g mąki pszennej
  • skórka starta z 1 cytryny

Krem:

  • 300 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 50 g cukru waniliowego
  • 300 g mascarpone
  • 100 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady

Polewa:

  • 80 g śmietanki 36%
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki zimnego mleka

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubijam ze szczyptą soli, a gdy piana zgęstnieje, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier waniliowy i cukier puder.

Gdy piana jest sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści, dodaję po żółtku, dalej miksując; gdy się połączą z pianą, dolewam olej i krótko miksuję.

Do oddzielnej miseczki przesiewam obie mąki, po czym razem ze startą skórką z cytryny wsypuję je do mieszanki jajecznej i delikatnie wszystko mieszam łopatką.

Masę wykładam do blaszki (dno wykładam papierem, nie trzeba natłuszczać boków), wyrównuję.

Blachę wstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez piekarnika). Sprawdzam patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.

Biszkopt pozostawiam do całkowitego przestygnięcia, najlepiej nawet będzie go upiec dzień wcześniej i przykryty przechować w lodóce.

Krem:

Zimną śmietankę ubijam przez kilka minut z cukrem waniliowym, a gdy zacznie gęstnieć, dodaje po łyżce mascarpone i ubijam dalej ok. 3-4 minut, na najwyższych obrotach miksera.

Gdy krem jest puszysty i gęsty, zmniejszam obroty i w 2-3 porcjach wsypuję mleko w proszku, do uzyskania gładkiego kremu.

Do kremu dodaję drobno posiekaną, gorzką czekoladę, i delikatnie mieszam do połaczenia.

Złożenie:

Zimny biszkopt ostrożnie przekrajam na dwa blaty.

Układam jeden blat z powrotem w blaszce i wykładam na niego cały krem, wyrównuję.

Przykrywam krem drugim blatem, dociskam równomiernie.

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką na wolny ogniu, gdy masa jest gładka wsypuję wiórki kokosowe. Dolewam 2 łyżki zimnego mleka, mieszam dokładnie.

Gorącą polewę wylewam na ciasto, równo rozprowadzam po całej powierzchni.

Ciasto wstawiam do lodówki do schłodzenia (należy je przechowywać w lodówce).

Ciasto kanapka straciatella 1

Ciasto kanapka straciatella 2

Ciasto kanapka straciatella 3

Ciasto kanapka straciatella 4

Ciasto kanapka straciatella 5

Ciasto kanapka straciatella 6

Zobacz też mój przepis na tort straciatella!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.