Ciasto kakaowo-kawowe

Ciasto kakaowo-kawowe
0
(0)

Ciasto kakaowo-kawowe

Mnie to ciasto zachwyciło, wyszło idealne, przepyszne. Popatrzcie na tę lśniącą polewę, która w grubszych warstwach smakuje jak migdałowe toffi… Zamierzam dziś spędzić z nim (ciastem) i kubkiem kawy cudowne popołudnie. Wy też jeszcze zdążycie je upiec 😉

Składniki (forma 8 x 28 cm):

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu kawowego
  • 1 łyżeczka jak najdrobniejszej kawy rozpuszczalnej
  • 100 g. masła, rozpuszczonego

Polewa:

  • 50 g. masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka mleka skondensowanego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżeczka wódki (można pominąć)
  • kilka kropli olejku migdałowego

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajka miksuję na najwyższych obrotach z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta.

Dodaję kakao, mieszam łyżką, a potem mikserem.

Dodaję ekstrakt kawowy, kawę i rozpuszczone (lekko przestudzone masło), a na koniec ciągle miksując stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wygładzam łopatką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Piekę przez 35, maksymalnie 40 minut, sprawdzam pod koniec pieczenia patyczkiem, czy jest suche.

Wyjmuję z foremki, odkładam na kratkę do przestudzenia.

Polewa:

W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, wodą i mlekiem, dodaję kakao i podgrzewam mieszając, na małym ogniu, aż cukier się zupełnie rozpuści.

Dolewam olejek migdałowy i wódkę, jeszcze chwilę podgrzewam.

Robię próbę, czy polewa zastyga: kilka kropli wykładam na zimny spodeczek i odstawiam na minutę.

Jeśli po tym czasie polewa zaczyna krzepnąć, zdejmuję ją z ognia, jeśli nie jeszcze chwilę gotuję.

Gotową zestawiam na kilka minut do ostudzenia, po czym polewam ciasto.

Od razu też posypuję je wiórkami kokosowymi, bo polewa dość szybko zastyga.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry