Ciasto kajmakowe z czekoladą

Ciasto kajmakowe z czekoladą 3
0
(0)

Ciasto kajmakowe z czekoladą

Ucierane, delikatne i mięciutkie ciasto z kajmakiem i czekoladą. Wyjątkowo smaczne i wspaniałe do kawy!

Idealnie nadaje się do pieczenia w małych porcjach, np. w niewielkich keksówkach (jak u mnie).

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g cukru trzcinowego lub brązowego
  • 230 g kajmaku z puszki (masy krówkowej)
  • 4 jajka
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 100 g soku z pomarańczy
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, drobno posiekanej, lub w kropelkach

Polewa:

  • 280 g kajmaku (pozostała część z puszki o wadze 510 g)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • garść posiekanych pistacji, lub innych orzechów

Przygotowanie:

Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem trzcinowym, i ubijam na maksymalnych obrotach 5-6 minut.

Miksując dalej dodaję kajmak, a potem kolejno po jajku.

Wlewam sok z pomarańczy (dalej miksuję), a na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Do ciasta dodaję posiekaną czekoladę i mieszam łopatką.

Ciasto przekładam do nasmarowanej masłem i posypanej mąką blachy, wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45-50 minut (do suchego patyczka).

Polewa:

Kajmak przekładam do rondelka, i podgrzewam na małym ogniu, a gdy będzie mocno ciepły, zdejmuję rondelek z ognia, dodaję połamaną czekoladę i mieszam, aż ta się rozpuści.

Do polewy dodaje orzeszki, mieszam i wykładam wszystko na przestudzone ciasto.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.