Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami
5
(2)

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste i łagodne w smaku ciasto jogurtowe – pyszne, wprost idealne na lato!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru pudru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • świeże truskawki

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do posypania blachy

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z cukrem pudrem.

Ubijam na najwyższych obrotach, aż stanie się jasne i puszyste.

Nie przerywając miksowania dodaję kolejno jajka, a gdy te się połączą z masłem – jogurt.

Masa w tej chwili może wyglądać na zwarzoną, ale nie trzeba się tym przejmować.

Dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksuję przez chwilę żeby wszystko się ładnie połączyło.

Na końcu dodaję startą skórkę cytrynową, i mieszam łopatką.

Ciasto wykładam do natłuszczonej i posypanej mąką blachy, wyrównuję.

Na górze rozkładam truskawki (nie trzeba ich wciskać w ciasto).

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom) na 50-55 minut.

Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Przed podaniem oprószam ciasto z góry cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry