5
(3)
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Bardzo smaczne, szybkie ciasto z brzoskwiniami. Delikatne w smaku, przyjemnie wilgotne dzięki owocom. Polecam jako ciasto codzienne ?
Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:
- 100 g. miękkiego masła
- 180 g. jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oproszenia formy
- cukier puder
Przygotowanie:
Masło ubijam mikserem z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, po czym ubijając dalej dodaję po jednym jajku.
Gdy masa jest jednolita, dodaję jogurt, i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewam do blachy wcześniej nasmarowanej masłem i oprószam mąką, na górze układam brzoskwinie pokrojone w kawałki.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto piekę 40 minut.
Ostudzone posypuję cukrem pudrem.