Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

5
(3)

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Bardzo smaczne, szybkie ciasto z brzoskwiniami. Delikatne w smaku, przyjemnie wilgotne dzięki owocom. Polecam jako ciasto codzienne ?

Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:

  • 100 g. miękkiego masła
  • 180 g. jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oproszenia formy
  • cukier puder

Przygotowanie:

Masło ubijam mikserem z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, po czym ubijając dalej dodaję po jednym jajku.

Gdy masa jest jednolita, dodaję jogurt, i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewam do blachy wcześniej nasmarowanej masłem i oprószam mąką, na górze układam brzoskwinie pokrojone w kawałki.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto piekę 40 minut.

Ostudzone posypuję cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.