Ciasto Fistaszek

Ciasto Fistaszek
4.9
(14)

Ciasto Fistaszek

Orzechowe i kremowe, bardzo pyszne, zwłaszcza kiedy poleży dzień czy dwa w lodówce. Dość szybkie w przygotowaniu!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Placki orzechowe (biszkopt):

  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g masła orzechowego (chodzi o gładkie masło, w temperaturze pokojowej)
  • 140 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g kakao

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 150 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 70 g masła orzechowego (gładkie, temperatura pokojowa)
  • 100 g kajmaku z puszki
  • 220 g pełnotłustego  mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 150 g posiekanych prażonych orzeszków arachidowych, mogą być solone
  • 250 g powideł śliwkowych
  • ok. pół szklanki mocnej kawy

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 50 g posiekanych orzeszków arachidowych

Przygotowanie:

Placki orzechowe (biszkopt):

Jajka razem z cukrem pudrem miksuję na bardzo puszystą masę.

Do ubitej masy jajecznej dodaję masło orzechowe, miksuję do połączenia.

Dodaję obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.

Ciasto rozsmarowuję na dnie blachy (na dnie papier), wyrównuję.

Piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Przestudzony placek przekrajam na dwa cienkie blaty.

Krem:

Mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder umieszczam w misie miksera i ubijam przez kilka minut do uzyskania puszystego kremu.

Dodaję masło orzechowe i kajmak, miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję mleko w proszku i jeszcze przez 2 minuty miksuję.

Złożenie:

Na dnie blachy układam jeden blat ciasta, nasączam go kawą.

Smaruję połową powideł.

Wykładam połowę kremu.

Na kremie rozsypuję równomiernie połowę (75 g) posiekanych orzeszków.

Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta.

Jak poprzednio – nasączam go kawą i smaruję powidłami.

Wykładam pozostał krem, posypuję go resztą orzeszków.

Schładzam przez półgodziny w lodówce.

Polewa:

Podgrzewam śmietankę, po czym zdejmuję garnek z ognia i dodaję czekoladę oraz masło orzechowe.

Mieszam do uzyskania gładkiej polewy.

Wsypuję ok. 50 g posiekanych orzeszków, mieszam.

Polewę wykładam na schłodzone ciasto, wyrównuję.

Ciasto zostawiam w lodówce do następnego dnia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 14

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

17 odpowiedzi

      1. Nie, nie jest za słodkie. Masło orzechowe jest lekko słone, kwaskawe powidła też przełamują smak. Proponuję upiec i się przekonać 🙂

  1. Witam, a mozna zrobić krem na bazie budyniu utartego z maslem, maslem orzechowym i kajmakiem?

  2. Po dodaniu masła orzechowego piana z jaj opadła. Po dodaniu mąki ciasto było tak gęste ze ciężko było rozsmarować na papierze, w konsekwencji krzywo rozsmarowałam i z jednej strony nie wyrosło, nadmienię iż trzymałam się ściśle proporcji. Kremu wyszło dużo, w smaku wyczuwalne mleko w proszku ale może miałam produkt słabej jakości. Ciężko rozsmarować polewę, ciasto zdecydowanie dla cierpliwych.

    1. To ciasto robiłam co najmniej 3 razy, i nie wydaje mi się jakieś szczególnie trudne 🙂 Ciasto na biszkopt, owszem, jest dość gęste, ale spokojnie da się rozsmarować na papierze. Co do smaku kremu to pewnie też kwestia gustu, moim zdaniem do tego ciacha jest super. Może to ciasto po prostu nie trafiło w Pani smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry