Ciasto Fistaszek
Orzechowe i kremowe, bardzo pyszne, zwłaszcza kiedy poleży dzień czy dwa w lodówce. Dość szybkie w przygotowaniu!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Placki orzechowe (biszkopt):
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 80 g masła orzechowego (chodzi o gładkie masło, w temperaturze pokojowej)
- 140 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- 5 g kakao
Krem:
- 400 g mascarpone
- 150 g schłodzonej śmietanki 36%
- 100 g cukru pudru
- 70 g masła orzechowego (gładkie, temperatura pokojowa)
- 100 g kajmaku z puszki
- 220 g pełnotłustego mleka w proszku
Dodatkowo:
- 150 g posiekanych prażonych orzeszków arachidowych, mogą być solone
- 250 g powideł śliwkowych
- ok. pół szklanki mocnej kawy
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietanki 36%
- 1 łyżka masła orzechowego
- 50 g posiekanych orzeszków arachidowych
Przygotowanie:
Placki orzechowe (biszkopt):
Jajka razem z cukrem pudrem miksuję na bardzo puszystą masę.
Do ubitej masy jajecznej dodaję masło orzechowe, miksuję do połączenia.
Dodaję obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Ciasto rozsmarowuję na dnie blachy (na dnie papier), wyrównuję.
Piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Przestudzony placek przekrajam na dwa cienkie blaty.
Krem:
Mascarpone, schłodzoną śmietankę i cukier puder umieszczam w misie miksera i ubijam przez kilka minut do uzyskania puszystego kremu.
Dodaję masło orzechowe i kajmak, miksuję do połączenia.
Na końcu dodaję mleko w proszku i jeszcze przez 2 minuty miksuję.
Złożenie:
Na dnie blachy układam jeden blat ciasta, nasączam go kawą.
Smaruję połową powideł.
Wykładam połowę kremu.
Na kremie rozsypuję równomiernie połowę (75 g) posiekanych orzeszków.
Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta.
Jak poprzednio – nasączam go kawą i smaruję powidłami.
Wykładam pozostał krem, posypuję go resztą orzeszków.
Schładzam przez półgodziny w lodówce.
Polewa:
Podgrzewam śmietankę, po czym zdejmuję garnek z ognia i dodaję czekoladę oraz masło orzechowe.
Mieszam do uzyskania gładkiej polewy.
Wsypuję ok. 50 g posiekanych orzeszków, mieszam.
Polewę wykładam na schłodzone ciasto, wyrównuję.
Ciasto zostawiam w lodówce do następnego dnia.
18 odpowiedzi
Krem z kajmakiem i masłem orzechowym i jest taki jasny??
Jest jasny, bo masła orzechowego i kajmaku jest dość niewiele w stosunku do mascarpone i śmietanki 🙂
Witam, a nie jest za bardzo słodkie to ciasto?
Nie, nie jest za słodkie. Masło orzechowe jest lekko słone, kwaskawe powidła też przełamują smak. Proponuję upiec i się przekonać 🙂
Ok, dziękuję za odpowiedź. Chyba się zdecyduję ?
Jakie to ma byc maslo orzechowe
Najczęściej używam masła z firmy Sante. Może też być inne, ważne żeby było głądkie, bez drobnych orzeszków.
Witam,czy pasuje dżem z czarnej porzeczki zamiast powideł śliwkowych?
Tak, także pasuje.
Czym można zastąpić powidła śliwkowe? Tak, żeby smakowo pasowało?
Przychodzi mi ewentualnie na myśl dżem z czarnej porzeczki. To powinien być dżem, który jest lekko kwaśny.
Mleko w proszku w jakim celu? Można go ewentualnie czymś zastąpić?
Mleko zagęszcza krem i daje mu smak. Niestety nie da się go zastapić.
Witam, a mozna zrobić krem na bazie budyniu utartego z maslem, maslem orzechowym i kajmakiem?
Robiłam i jest przepyszne
Po dodaniu masła orzechowego piana z jaj opadła. Po dodaniu mąki ciasto było tak gęste ze ciężko było rozsmarować na papierze, w konsekwencji krzywo rozsmarowałam i z jednej strony nie wyrosło, nadmienię iż trzymałam się ściśle proporcji. Kremu wyszło dużo, w smaku wyczuwalne mleko w proszku ale może miałam produkt słabej jakości. Ciężko rozsmarować polewę, ciasto zdecydowanie dla cierpliwych.
To ciasto robiłam co najmniej 3 razy, i nie wydaje mi się jakieś szczególnie trudne 🙂 Ciasto na biszkopt, owszem, jest dość gęste, ale spokojnie da się rozsmarować na papierze. Co do smaku kremu to pewnie też kwestia gustu, moim zdaniem do tego ciacha jest super. Może to ciasto po prostu nie trafiło w Pani smak 🙂
Ten biszkopt mi nie wyszedł, ale upiekłam drugi zwykły czekoladowy i ciasto jest rewelacyjne ??