Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i malinami

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i malinami
0
(0)

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i malinami

Poznaj mój przepis na pyszne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i malinami.
Dodaję do niego mrożone maliny, więc możesz je przygotować także poza sezonem.

Składniki (blacha 30 na 40 cm)

Zaczyn:

  • 60 g. świeżych drożdży
  • 20 g. cukru
  • 50 g. mąki pszennej
  • 100 g. ciepłego mleka

Ciasto:

  • 850 g. mąki pszennej
  • 120 g. cukru
  • 30 g. cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 300 g. ciepłego mleka
  • 130 g. rozpuszczonego masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 2 duże puszki brzoskwiń (ok. 800 g)
  • 200 g. mrożonych malin
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do posypania blachy

Kruszonka:

  • 100 g. masła
  • 150 g. cukru
  • 50 g. cukru waniliowego
  • 200 g. mąki pszennej

Przygotowanie:

Zaczyn:

Drożdże rozkruszam w miseczce, dodaję cukier, mąkę i lekko ciepłe (ale nie gorące) mleko.

Dokładnie mieszam do powstania pasty, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut (ja korzystam z piekarnika nagrzanego do 50 stopni C)

Ciasto:

Do dużej miski wsypuję mąkę i oba cukry, dodaję startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

Dodaję wyrośnięty zaczyn, jajka i żółtka, oraz mleko. Mieszam ciasto, a następnie wyrabiam je przez 5 minut.

Dodaję rozpuszczone (nie gorące!) masło i wyrabiam, aż się całkowicie wchłonie.

Ciasto w misce przykrywam np. folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Powinno podwoić objętość.

Kruszonka:

W czasie gdy wyrasta ciasto, przygotowuję kruszonkę.

Miękkie masło rozcieram z cukrami, a po połączeniu dodaję mąkę i rozcieram w palcach, by powstało grudkowate ciasto.

Wyrośnięte ciasto wykładam na lekko podsypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie uderzam dłonią, by je odgazować. Następnie rozwałkowuję je na wielkość blachy i przekładam do niej (blachę wcześniej natłuszczam masłem i posypuję mąką).

Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut, a potem rozkładam na całej powierzchni pokrojone brzoskwinie, i maliny (zamrożone).

Na owocach równomiernie rozkładam kruszonkę.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Ciasto piekę 50-55 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry