Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i czereśniami (na maślance i oleju)
Kochani, spieszę z tym przepisem, bo ciasto jest rewelacyjne, pulchniutkie i niebiańsko pyszne 🙂 Nie sposób się mu oprzeć i jeśli zaplanujecie, by zostało na później to dobrze Wam radzę – schowajcie je i zamknijcie na klucz;)
Składniki (blacha 21 x 32 cm):
Zaczyn:
- 40 g. świeżych drożdży
- 1 pełna łyżeczka mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka cukru pudru
- kilka łyżeczek ciepłej maślanki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej maślanki
Kruszonka:
- 150 g. zimnego masła
- 0,5 szklanki maki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 3-4 dojrzałe brzoskwinie
- 200-300 g. czereśni bez pestek
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z lekko podgrzaną maślanką, cukrem i mąką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce – do wyrośnięcia.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, jajka, wyrośnięty zaczyn i maślankę – mieszam składniki, powinno powstać luźne ciasto.
Dodaję olej, wyrabiam kilka minut, po czym odstawiam miskę na 40 minut, by ciasto wyrosło.
W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: palcami rozcieram masło z mąką i cukrem, by powstały grudki.
Wstawiam kruszonkę do lodówki.
Czereśnie pozbawiam pestek, brzoskwinie obieram ze skórki i oddzielam od pestki.
Brzoskwinie kroję na kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładam na chwilę na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatam (będzie się kleić ), po czym przekładam do wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy.
Na ciasto wykładam owoce i wszystko posypuję kruszonką.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 60 minut.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |