Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i czereśniami

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i czereśniami
0
(0)

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i czereśniami (na maślance i oleju)

Kochani, spieszę z tym przepisem, bo ciasto jest rewelacyjne, pulchniutkie i niebiańsko pyszne 🙂 Nie sposób się mu oprzeć i jeśli zaplanujecie, by zostało na później to dobrze Wam radzę – schowajcie je i zamknijcie na klucz;)

Składniki (blacha 21 x 32 cm):

Zaczyn:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1 pełna łyżeczka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka cukru pudru
  • kilka łyżeczek ciepłej maślanki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej maślanki

Kruszonka:

  • 150 g. zimnego masła
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 3-4 dojrzałe brzoskwinie
  • 200-300 g. czereśni bez pestek

Przygotowanie:

Drożdże rozcieram z lekko podgrzaną maślanką, cukrem i mąką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce – do wyrośnięcia.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, jajka, wyrośnięty zaczyn i maślankę – mieszam składniki, powinno powstać luźne ciasto.

Dodaję olej, wyrabiam kilka minut, po czym odstawiam miskę na 40 minut, by ciasto wyrosło.

W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: palcami rozcieram masło z mąką i cukrem, by powstały grudki.

Wstawiam kruszonkę do lodówki.

Czereśnie pozbawiam pestek, brzoskwinie obieram ze skórki i oddzielam od pestki.

Brzoskwinie kroję na kawałki.

Wyrośnięte ciasto przekładam na chwilę na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatam (będzie się kleić ), po czym przekładam do wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy.

Na ciasto wykładam owoce i wszystko posypuję kruszonką.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 60 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry