Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
0
(0)

Ciasto czekoladowe

Szukałam idealnego czekoladowego ciasta. Powiecie może, że to brownie, jednak mnie ono, o dziwo, średnio smakuje, niezbyt odpowiada mi jego zbita konsystencja (choć w pracy piekę je codziennie ?) Sięgnęłam więc do prawdziwej kopalni złota, poszukałam sprawdzonego przepisu u Doroty z Moich Wypieków. Jest! Cudowne, wilgotne, puszyste i naprawdę idealne czekoladowe cudo. Jeśli jeszcze go nie piekliście, koniecznie spróbujcie!

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

Składniki (blaszka 20 x 35 cm)

  • 120 g. miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jaja (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 110 g. gorzkiej czekolady
  • 35 g. kakao
  • 260 mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 120 ml. śmietany kremówki
  • 140 g. gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Ciasto:

Czekoladę (110 g) rozpuszczam w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą – dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku.

Odstawiam do przestudzenia.

Masło miksuję z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puch.

Dodaję po kolei jajka, za każdym razem dokładnie miksując.

Wlewam przestudzoną czekoladę (dalej miksuję), po czym wyłączam mikser.

Na przemian, np. w 2 częściach, dodaję mleko i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszam rózgą kuchenną, do połączenia się składników.

Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem (dno), natłuszczonej masłem i oprószonej mąką.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C. i piekę 45 minut, lub do suchego patyczka.

Polewa:

Czekoladę (140 g) rozpuszczam razem ze śmietanką – w misce na garnku z wodą.

Polewam wystudzone ciasto, odstawiam do zastygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.