Ciasto czekoladowe z wiśniami
To bardzo pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 120 g mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 20 g kakao
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 12 g proszku do pieczenia
- 200 g mrożonych wiśni (bez pestek)
- 100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 70 g śmietanki 36%
Dodatkowo:
- masło do posmarowania blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję gorzką czekoladę posiekaną na kawałki, oraz kakao.
Mieszając podgrzewam na niewielkim ogniu, aż masa stanie się jednolita.
W międzyczasie w misie miksera umieszczam miękkie masło i cukier puder.
Ubijam na najwyższych obrotach, aż stanie się puszyste i jasne,
Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję po jajku (po dodaniu jajek masa może wydawać się lekko zwarzona, nie trzeba się tym przejmować).
Do masła z jajkami dodaję lekko przestudzone mleko z czekoladą i kakao, miksuję.
Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję przez kilka minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Dodaję mrożone wiśnie i posiekaną czekoladę, mieszam.
Ciasto wykładam na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką, wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach, czy ciasto jest upieczone).
Ostudzone ciasto smaruję polewą (czekoladę rozpuszczam na niewielkim ogniu ze śmietanką).
2 odpowiedzi
Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Mam pytanie? Na jakich wymiarów blachę jestten przepis?
Blacha 20 na 30 cm. Zawsze podaję rozmiar blachy nad górnym zdjęciem 🙂 Pozdrawiam