Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami
5
(4)

Ciasto czekoladowe z wiśniami

To bardzo pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem wiśni. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 120 g mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g kakao
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 200 g mrożonych wiśni (bez pestek)
  • 100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 g śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Do rondelka wlewam mleko, dodaję gorzką czekoladę posiekaną na kawałki, oraz kakao.

Mieszając podgrzewam na niewielkim ogniu, aż masa stanie się jednolita.

W międzyczasie w misie miksera umieszczam miękkie masło i cukier puder.

Ubijam na najwyższych obrotach, aż stanie się puszyste i jasne,

Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję po jajku (po dodaniu jajek masa może wydawać się lekko zwarzona, nie trzeba się tym przejmować).

Do masła z jajkami dodaję lekko przestudzone mleko z czekoladą i kakao, miksuję.

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję przez kilka minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Dodaję mrożone wiśnie i posiekaną czekoladę, mieszam.

Ciasto wykładam na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką, wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem po 50 minutach, czy ciasto jest upieczone).

Ostudzone ciasto smaruję polewą (czekoladę rozpuszczam na niewielkim ogniu ze śmietanką).

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

2 odpowiedzi

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Mam pytanie? Na jakich wymiarów blachę jestten przepis?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.