5
(6)
Ciasto czekoladowe z marchewką i bananem (bez miksera)
Prosty przepis na szybkie, tanie i smaczne ciasto z marchewką i bananem
Składniki (tortownica 22 cm):
Ciasto:
- 300 g. mąki pszennej (typ 450-550)
- 50 g. kakao
- 110 g. cukru
- 20 g. cukru waniliowego
- 15 g. proszku do pieczenia
- 5 g. sody
- 3 duże jajka
- 100 g. oleju
- 200 g. startego na grubej tarce banana (mniej więcej 2 banany, po obraniu)
- 60 g. startej na drobnej tarce marchewki (waga po obraniu)
- 200 g. jogurtu naturalnego
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
- czekolada do posypania
Przygotowanie:
W dużej misce łączę wszystkie suche składniki, a do drugiej wbijam jajka, dodaję starte: marchewkę i banany, olej oraz jogurt – wszystko dokładnie mieszam.
Zawartość miski z płynną częścią przekładam do dużej miski z suchymi składnikami, i dokładnie mieszam.
Masę wykładam do natłuszczonej j posypanej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu polewam ciasto polewą (obie czekolady rozpuszczam ze słodką śmietanką) i posypuję czekoladowymi wiórkami.