Ciasto czekoladowe z marchewką i bananem (bez miksera)

Ciasto czekoladowe z marchewką i bananem (bez miksera)
5
(6)

Ciasto czekoladowe z marchewką i bananem (bez miksera)

Prosty przepis na szybkie, tanie i smaczne ciasto z marchewką i bananem

Składniki (tortownica 22 cm):

Ciasto:

  • 300 g. mąki pszennej  (typ 450-550)
  • 50 g. kakao
  • 110 g. cukru
  • 20 g. cukru waniliowego
  • 15 g. proszku do pieczenia
  • 5 g. sody
  • 3 duże jajka
  • 100 g. oleju
  • 200 g. startego na grubej tarce banana (mniej więcej 2 banany, po obraniu)
  • 60 g. startej na drobnej tarce marchewki (waga po obraniu)
  • 200 g. jogurtu naturalnego

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

  • czekolada do posypania

Przygotowanie:

W dużej misce łączę wszystkie suche składniki, a do drugiej wbijam jajka, dodaję starte: marchewkę i banany, olej oraz jogurt – wszystko dokładnie mieszam.

Zawartość miski z płynną częścią przekładam do dużej miski z suchymi składnikami, i dokładnie mieszam.

Masę wykładam do natłuszczonej j posypanej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50-60 minut (do suchego patyczka).

Po ostygnięciu polewam ciasto polewą (obie czekolady rozpuszczam ze słodką śmietanką) i posypuję czekoladowymi wiórkami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 6

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.