Ciasto czekoladowe z kremem i owocami leśnymi
Historia z tym ciastem jest co najmniej ciekawa. Zrobiłam je w poprzednim tygodniu. Zrobiłam zdjęcia. Po czym całkiem o nim zapomniałam. I o wpisaniu przepisu, i o cieście w lodówce. Przypomniało mi się wczoraj, i okazało się, że jest pyszne!
Tak więc z ręką na sercu bardzo je polecam, bo powiedziałabym że po tym leżakowaniu wprost zyskało na smaku 🙂
Składniki:
- Spód czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- 140 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 5 go proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g mascarpone
- 100 g nutelli
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
- 100 g pełnotłustego mleka w proszku
Polewa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 60 g śmietanki 30 lub 36%
Dodatkowo:
- 300 g frużeliny lub dżemu o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
Spód czekoladowy:
W rondlu na małym ogniu rozpuszczam masło.
Drobno siekam czekoladę i przekładam do masła, mieszam aż czekolada się rozpuści.
Odstawiam żeby masa czekoladowa trochę przestygła.
W międzyczasie ubijam jajka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę.
Do ubitych jajek wlewam czekoladę z masłem, miksuję do połączenia, a potem dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilę miksuję.
Dno blachy wykładam papierem.
Ciasto rozprowadzam na blaszce.
Piekę ok. 20-25 minut w temperaturze 170 stopni C (do suchego patyczka; bez termoobiegu).
Upieczony, zimny spód przekrajam na dwa cienkie blaty.
Krem:
Mascarpone ubijam z mlekiem skondensowanym do uzyskania puszystego kremu.
Dodaję nutellę (w temperaturze pokojowej), miksuję do połączenia, a na końcu wsypuję mleko w proszku i jeszcze przez chwilę miksuję.
Złożenie ciasta:
Na blaszce układam jeden blat i smaruję go połową frużeliny.
Wykładam połowę kremu, wyrównuję.
Przykrywam drugim blatem i powtarzam czynności: wykładam resztę frużeliny i kremu.
Wygładzam powierzchnię i wstawiam na godzinę do lodówki.
Polewa:
Podgrzewam śmietankę, dodaję do niej posiekaną czekoladę.
Mieszam aż ta się rozpuści.
Polewę rozprowadzam na górze ciasta.
Wstawiam na noc do lodówki – to ciasto ma zresztą to do siebie, że im dłużej w niej stoi, tym zyskuje na smaku.
10 odpowiedzi
Witam. Jakiej wielkości blaszka?
20 na 30 cm. Wielkość blachy podaję zawsze nad zdjęciem 🙂
Witam tam jest 60 g śmietany czyli 60ml
60 g – podałam wszystko w gramach.
Witam a czy moze byc dżem wisniowy zamiast owocow lesnych?
Co prawda zmieni to smak ciasta, ale na pewno też będzie pysznie 🙂
Witam! Ile mniej wiecej czasu piecze się ciasto w piekarniku?
Biszkopt piecze się 20 -25 minut.
Czy Pani biszkopt też wyszedł taki twardy? Bo mi tak i to ciasto poprostu było niedobre, dodalam tyle skladnikow ile podala Pani w opisie i mimo to wyszedl twardy, nawet go nasaczalam i mimo to był biszkopt twardy
Zrobilam juz drogi raz.Pychota.Dziekuje za przepis.