Ciasto czekoladowe z cukinią (bez miksera)
Chociaż niektórym pewnie trudno wyobrazić sobie, jak smakuje ciasto przygotowane z cukinii, zapewniam, że jest pyszne!
Wilgotne, aromatyczne, i czekoladowe – to pyszny deser choćby do popołudniowej kawy.
Ciasto jest proste w przygotowaniu, miesza się je łyżką, i nie wymaga wprawy, więc zachęcam do jego upieczenia nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni.
Moje ciasto polałam najlepszą, wielokrotnie przeze mnie sprawdzoną domową polewą czekoladową (przepis znajdziesz tutaj).
Składniki (forma o średnicy 22 cm):
Mokre składniki:
- 400 g cukinii (waga po starciu, ale przed odciśnięciem)
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- 140 g cukru trzcinowego
- 15 kropli olejku waniliowego
- 100 g oleju
Suche składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 20 g proszku do pieczenia
- 40 g kakao
Dodatkowo:
- masło lub olej do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- papier na dno formy
Przygotowanie:
Umytą cukinię wraz ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym oprószam ją szczyptą soli i przez kilka minut ściskam dłonią, by puściła sok.
Następnie dokładnie ją odciskam – mi zostało prawie pół szklanki soku.
Do odciśniętej cukinii dodaję cukier trzcinowy, jajka, olejek waniliowy oraz olej, dokładnie mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce mieszam mąkę i proszek do pieczenia, po czym dodaję je do masy z cukinii i wszystko dokładnie mieszam.
Do wymieszanej masy przesiewam kakao i ponownie mieszam, aż do połączenia.
Masę wylewam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (dno wykładam papierem do pieczenia).
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 45-50 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Zimne ciasto oblewam domową polewą czekoladową, mój sprawdzony przepis znajdziesz tu: KLIK