Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią
0
(0)

Ciasto czekoladowe z cukinią (bez miksera)

Chociaż niektórym pewnie trudno wyobrazić sobie, jak smakuje ciasto przygotowane z cukinii, zapewniam, że jest pyszne!

Wilgotne, aromatyczne, i czekoladowe – to pyszny deser choćby do popołudniowej kawy.

Ciasto jest proste w przygotowaniu, miesza się je łyżką, i nie wymaga wprawy, więc zachęcam do jego upieczenia nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie w kuchni.

Moje ciasto polałam najlepszą, wielokrotnie przeze mnie sprawdzoną domową polewą czekoladową (przepis znajdziesz tutaj).

Składniki (forma o średnicy 22 cm):

Mokre składniki:

  • 400 g cukinii (waga po starciu, ale przed odciśnięciem)
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 15 kropli olejku waniliowego
  • 100 g oleju

Suche składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 40 g kakao

Dodatkowo:

  • masło lub olej do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • papier na dno formy

Przygotowanie:

Umytą cukinię wraz ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami, po czym oprószam ją szczyptą soli i przez kilka minut ściskam dłonią, by puściła sok.

Następnie dokładnie ją odciskam – mi zostało prawie pół szklanki soku.

Do odciśniętej cukinii dodaję cukier trzcinowy, jajka, olejek waniliowy oraz olej, dokładnie mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.

W oddzielnej misce mieszam mąkę i proszek do pieczenia, po czym dodaję je do masy z cukinii i wszystko dokładnie mieszam.

Do wymieszanej masy przesiewam kakao i ponownie mieszam, aż do połączenia.

Masę wylewam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (dno wykładam papierem do pieczenia).

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 45-50 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).

Zimne ciasto oblewam domową polewą czekoladową, mój sprawdzony przepis znajdziesz tu: KLIK

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.