Ciasto czekoladowe z bananami
Przepyszne, naprawdę wspaniałe w smaku, wilgotne i długo zachowujące świeżość ciasto czekoladowe z bananami. Jest łatwe i szybkie do przygotowania!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 średnie jajka
- kilka kropli olejku waniliowego
- 330 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 12 g proszku do pieczenia
- 250 g bananów (waga po obraniu, u mnie 2 sztuki)
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
- masło do posmarowania blachy
- mąka do posypania blachy
Przygotowanie:
Masło razem z cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego przekładam do misy miksera i zaczynam ubijać.
W międzyczasie na małym ogniu rozpuszczam w śmietance czekoladę.
Gdy masa maślana jest biała i puszysta, nie przerywając miksowania dodaję kolejno jajka.
Następnie miksując dalej wlewam rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła), ubijam do połączenia i dodaję jogurt – również chwilę miksuję.
Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, i miksuję do uzyskania gładkiego ciasta.
Banany kroję w plasterki, dodaję do ciasta, delikatnie mieszam łopatką.
Ciasto wykładam do blachy natłuszczonej masłem i posypanej mąką.
Wyrównuję powierzchnię i wstawiam blachę do piekarnika – na 40-45 minut (temperatura 180 stopni C, góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Upieczone, przestudzone ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką, posypuję wiórkami kokosowymi.
3 odpowiedzi
Muszę go upiec w najbliższym czasie, dostałam ślinotoku… i jak tu się odchudzać? Miłego dzionka.
Upiekłam. Jest bardzo smaczne, ale… wyszło mi o wiele jaśniejsze, mniej puszyste i banany opadły na spód. Zastanawiam się czemu, szczególnie te banany…
Przepraszam, że z opóźnieniem odpowiadam, nie miałam czasu. Jeśli chodzi o kolor to wszystko zależy od czekolady, ja użyłam belgijskiej Callebaut. Banany mi również trochę opadły; myślę że można temu zapobiec, jeśli lekko obtoczy się plasterki w mące…ale z bananami na spodzie ciacho i tak pysznie smakuje 🙂