Ciasto czekoladowe z bananami

ciasto-czekoladowe-z-bananami-1
ciasto-czekoladowe-z-bananami-1
5
(4)

Ciasto czekoladowe z bananami

Przepyszne, naprawdę wspaniałe w smaku, wilgotne i długo zachowujące świeżość ciasto czekoladowe z bananami. Jest łatwe i szybkie do przygotowania!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 średnie jajka
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 250 g bananów (waga po obraniu, u mnie 2 sztuki)

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do posypania blachy

Przygotowanie:

Masło razem z cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego przekładam do misy miksera i zaczynam ubijać.

W międzyczasie na małym ogniu rozpuszczam w śmietance czekoladę.

Gdy masa maślana jest biała i puszysta, nie przerywając miksowania dodaję kolejno jajka.

Następnie miksując dalej wlewam rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła), ubijam do połączenia i dodaję jogurt – również chwilę miksuję.

Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, i miksuję do uzyskania gładkiego ciasta.

Banany kroję w plasterki, dodaję do ciasta, delikatnie mieszam łopatką.

Ciasto wykładam do blachy natłuszczonej masłem i posypanej mąką.

Wyrównuję powierzchnię i wstawiam blachę do piekarnika – na 40-45 minut (temperatura 180 stopni C, góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Upieczone, przestudzone ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką, posypuję wiórkami kokosowymi.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

  1. Muszę go upiec w najbliższym czasie, dostałam ślinotoku… i jak tu się odchudzać? Miłego dzionka.

    1. Upiekłam. Jest bardzo smaczne, ale… wyszło mi o wiele jaśniejsze, mniej puszyste i banany opadły na spód. Zastanawiam się czemu, szczególnie te banany…

      1. Przepraszam, że z opóźnieniem odpowiadam, nie miałam czasu. Jeśli chodzi o kolor to wszystko zależy od czekolady, ja użyłam belgijskiej Callebaut. Banany mi również trochę opadły; myślę że można temu zapobiec, jeśli lekko obtoczy się plasterki w mące…ale z bananami na spodzie ciacho i tak pysznie smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry