Ciasto biszkoptowe z serem i kremem tiramisu

Ciasto biszkoptowe z serem i kremem tiramisu
0
(0)

Ciasto biszkoptowe z serem i kremem tiramisu

Kiedy odkryłam w sobie, mając lat 10 albo 11, zew kuchni, to los spłatał mi figla i mocno przygasił moje kulinarne zapędy – a było to wtedy, kiedy piekłam pierwszy raz samodzielnie biszkopt w prodiżu.

Nie wiem, dlaczego piekłam ciasto w pokoju, ale tak właśnie było.

Wyszło wspaniałe, okazałe i wyrośnięte, i wszystko skończyłoby się dumą i zachwytami, gdyby nie jeden szczegół, który pozostał obecny w życiu naszej rodziny jeszcze przez bardzo długie lata. Przypominał nam o tym dniu naprawdę długo 🙂

Nie myśląc wiele, gdy chciałam wyjąć ciasto, odłożyłam pokrywę prodiża prosto na kanapę, wypalając w niej trwały okrągły ślad.

I choć Rodzice podeszli do tego wydarzenia z ogromną wyrozumiałością, tenże ślad wypalił w mojej dziecięcej psychice równie trwały ślad, jak na kanapie…

Dobrze, że mi ta trauma niezauważalnie jednak przeszła 🙂

Dziś polecam Wam takie oto – proste, a bardzo smaczne i efektowne ciasto.

Delikatne i lekkie, biszkoptowe, z warstwą sernika i puszystego kremu o smaku tiramisu, u nas dodatkowo z nutą pomarańczy.

Składniki na blaszkę 20×25 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki serka z wiaderka (temperatura pokojowa)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem tiramisu:

  • masa kajmakowa o smaku tiramisu – ok. 150 g.+ 3 łyżki do posmarowania biszkoptu
  • 1 szklanka sera z wiaderka
  • 150 ml. mocno schłodzonej śmietany 30%

Polewa:

  • 100 g. masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

czekolada do posiekania (u mnie mleczna z chrupkami pomarańczowymi)
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Biszkopt:

Całe jajka ucieram mikserem przez kilka minut ze szczyptą soli, a potem, nie przerywając ubijania, dodaję stopniowo cukier waniliowy i cukier puder.

Masa powinna być bardzo jasna i puszysta. Wtedy dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, jeszcze krótko miksuję – do połączenia się.

Dno blaszki wykładam papierem, dno i boki smaruję masłem i oprószam mąką, a potem przekładam ciasto, wyrównuję powierzchnię.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 30 minut.

Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Sernik:

Żółtka ucieram z cukrem pudrem i waniliowym, aż będą puszyste.

Ucierając dodaję po łyżce ser i mąkę ziemniaczaną.

Do jednolitej masy dodaję ubitą na sztywno (ze szczyptą soli) pianę, mieszam delikatnie łyżka, by połączyła się z masą serową.

Tak przygotowaną masę wykładam na blaszkę (również dno wyłożone papierem, dno i boki natłuszczone i oprószone mąką).

Piekę przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Pozostawiam do całkowitego ostudzenia, jeśli ciasto na wyższe brzegi ścinam je delikatnie. Sernik ma być niewysoki i płaski.

Krem:

Śmietanę ubijam przez kilka minut, a gdy zgęstnieje łączę ją z serem i miksuję na najniższych obrotach, dodając po trosze masy kajmakowej.

Polewa:

Rozpuszczam masło z cukrem, dodaję kakao, gotuję chwilę mieszając – na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Dolewam mleko, mieszam do uzyskania gładkiej masy, jeszcze chwilę gotuję mieszając.

Odstawiam do lekkiego przestudzenia.

Biszkopt smaruję 3 łyżkami masy kajmakowej, wykładam krem tiramisu.

Przykrywam krem sernikiem, polewam go jeszcze lekko ciepłą polewą i całość oprószam posiekaną czekoladą.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry