Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem waniliowym

Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem waniliowym
0
(0)

Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem waniliowym

Leciutkie i puszyste ciasto, z cudownym waniliowym kremem i masą owocową – nie jest za słodkie, smakuje prawie jak tort, a przygotowuje się je dużo szybciej.

Składniki (blacha 20 x 30 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa owocowa:

  • 230-250 g. mrożonych owoców (u mnie leśne)
  • 1 kisiel truskawkowy (bez cukru)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 pełna łyżka masła

Krem waniliowy:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki likieru waniliowego lub
  • w wersji dla dzieci kilka kropli olejku waniliowego

Dodatkowo:

masło do natłuszczenia

maka do oprószenia

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka ucieram mikserem z solą, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą, jasną masę.

Ucierając dalej dodaję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewam na blachę (dno wykładam papierem, natłuszczam papier i boki blachy masłem, oprószam całość mąką).

Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekę 25 minut.

Wyjmuję z blachy, studzę.

Masa owocowa:

Zamrożone owoce przekładam do rondelka, dodaję łyżeczkę cukru pudru i podgrzewam przez ok. 5 minut, aż puszczą sok.

Kisiel mieszam w 1/3 szklanki wody, zdejmuję rondel z ognia i dodaję kisiel do podgrzanych owoców, energicznie mieszając. Powstanie bardzo gęsta masa.

Dodaję masło i blenduję wszystko przez chwilę.

Zimny biszkopt przekrajam na pół, na jedną część wykładam ciepłą masę owocową, przykrywam drugim blatem, lekko przyciskam.

Krem waniliowy:

Serek mascarpone mieszam dokładnie łyżką z cukrem pudrem i likierem waniliowym.

Gotowy krem wykładam na ciasto, wygładzam powierzchnię.

Całość można oprószyć owocowymi posypkami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.