Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem waniliowym
Leciutkie i puszyste ciasto, z cudownym waniliowym kremem i masą owocową – nie jest za słodkie, smakuje prawie jak tort, a przygotowuje się je dużo szybciej.
Składniki (blacha 20 x 30 cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa owocowa:
- 230-250 g. mrożonych owoców (u mnie leśne)
- 1 kisiel truskawkowy (bez cukru)
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 pełna łyżka masła
Krem waniliowy:
- 250 g. serka mascarpone
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 3 łyżki likieru waniliowego lub
- w wersji dla dzieci kilka kropli olejku waniliowego
Dodatkowo:
masło do natłuszczenia
maka do oprószenia
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ucieram mikserem z solą, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą, jasną masę.
Ucierając dalej dodaję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewam na blachę (dno wykładam papierem, natłuszczam papier i boki blachy masłem, oprószam całość mąką).
Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekę 25 minut.
Wyjmuję z blachy, studzę.
Masa owocowa:
Zamrożone owoce przekładam do rondelka, dodaję łyżeczkę cukru pudru i podgrzewam przez ok. 5 minut, aż puszczą sok.
Kisiel mieszam w 1/3 szklanki wody, zdejmuję rondel z ognia i dodaję kisiel do podgrzanych owoców, energicznie mieszając. Powstanie bardzo gęsta masa.
Dodaję masło i blenduję wszystko przez chwilę.
Zimny biszkopt przekrajam na pół, na jedną część wykładam ciepłą masę owocową, przykrywam drugim blatem, lekko przyciskam.
Krem waniliowy:
Serek mascarpone mieszam dokładnie łyżką z cukrem pudrem i likierem waniliowym.
Gotowy krem wykładam na ciasto, wygładzam powierzchnię.
Całość można oprószyć owocowymi posypkami.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |