Ciasto arabeska

Ciasto arabeska
5
(2)

Ciasto arabeska

Ciasto Arabeska polecam na imprezy i święta. Jest dość ciężkie i wilgotne, a pełnię smaku osiągnie, gdy spędzi dwa dni w lodówce.

To bardzo bogate w smaku ciasto, składające się z biszkoptu z dodatkiem płatków migdałowych, i grubej warstwy pysznego kremu – w nim oprócz mascarpone i nutelli znalazły się orzechy laskowe, cukierki Michałki, wafle i suszone śliwki. Do tego jeszcze delicje wiśniowe i rum!

Składniki (15 porcji, blacha 20 na 30 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 30 g cukru waniliowego
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g podprażonych do zezłocenia na suchej patelni płatków migdałowych

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g nutelli (temperatura pokojowa)
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 35 ml rumu (można pominąć)
  • 100 g orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 60 g suszonych śliwek, drobno posiekanych
  • 40 g wafli tortowych, drobno posiekanych
  • 10 cukierków: Michałki klasyczne, również posiekanych na kawałki

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g słodkiej śmietanki (30 lub 36%)

Dodatkowo:

  • 280 g lekkiego, niskosłodzonego dżemu wiśniowego
  • 15 ciastek: delicje wiśniowe
  • garść posiekanych orzechów włoskich do posypania

Poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek rumu

Przygotowanie:

Biszkopt:

Do misy miksera wlewam białka i zaczynam je ubijać, a po 3-4 minutach zaczynam dodawać oba cukry (ciągle miksując, aż do zużycia).

Gdy piana jest lśniąca, gęsta i gładka, nie przerywając miksowania dodaję pojedynczo żółtka.

Następnie dolewam olej, krótko miksuję.

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, po czym przesiewam do masy jajecznej, dodaję płatki migdałowe i mieszam wszystko delikatnie łopatką.

Masę wykładam do blaszki (dno wykładam papierem), wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25-30 minut (po 25 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony).

Biszkopt pozostawiam do całkowitego przestudzenia.

Zimny biszkopt przekrajam na 2 blaty, z górnego dodatkowo ścinam lekką górkę i kruszę ją w palcach – będzie wykorzystana do kremu.

Krem:

Mascarpone miksuję przez chwilę najpierw na średnich, a potem na najwyższych obrotach, by zrobiło się puszyste.

Dodaję nutellę i masło, miksuję do połączenia.

Następnie dodaję przesiane mleko w proszku oraz rum i krótko miksuję na niewielkich obrotach.

Do kremu dodaję pozostałe składniki: orzechy, wafle, Michałki i śliwki.

Wszystko dokładnie mieszam łopatką.

Złożenie:

Układam w blasze dolny blat, lekko (pędzelkiem) nasączam go ponczem rumowym, i rozsmarowuję na nim dżem wiśniowy.

Następnie wykładam cały krem, wyrównuję go, i ciasto przykrywam drugim blatem. Również delikatnie nasączam go ponczem rumowym.

Na górze rozkładam 15 ciastek delicji, w 3 rzędach po 5 ciastek.

Tak przygotowane ciasto szczelnie zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki.

Wykończenie:

Przygotowuję polewę: rozpuszczam obie czekolady ze śmietanką na małym ogniu.

Gładką polewę wylewam strumykami (łyżką) na ciasto.

Polewę posypuję posiekanymi orzeszkami laskowymi.

Ciasto wstawiam na kolejną noc do lodówki.

Kroję na 15 kawałków.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

  1. Ciasto rzeczywiście jest super. Za pierwszym razem masa mi się zważyła po dodaniu masła. Jedyne co bym zmieniła, to potrzebne jest jakieś sklejenie delicji z biszkoptem, bo przy krojeniu trochę się rozwalają.
    Trochę pracochłonne ale naprawdę warto je zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.