Ciasto Amelka

Ciasto Amelka
5
(4)

Ciasto Amelka

Ciasto Amelka jest kremowe i delikatne. To pyszny, budyniowy krem o mlecznym smaku, z dżemem brzoskwiniowym i waniliowymi herbatnikami. Nie wymaga pieczenia!

Składniki:

Domowy budyń (do kremu budyniowego):

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

  • ugotowany i wystudzony domowy budyń (sposób przygotowania poniżej)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g pełnotłustego mleka w proszku

Dodatkowo:

  • jasne herbatniki typu petitki
  • ok. 250 g dobrej jakości dżemu z brzoskwiń
  • tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:

Domowy budyń:

Do garnka wlewam 3/4 mleka, i zaczynam podgrzewać.

W reszcie mleka dokładnie rozprowadzam żółtka, oba cukry i obie mąki.

Zawiesinę wlewam do gorącego mleka (nie musi się gotować) i mieszając (najlepiej rózgą kuchenną) gotuję, aż budyń dość mocno zgęstnieje. Zajmie to ok. 8 minut. Uważam, żeby nic nie przypalić.

Gorący budyń w garnku przykrywam folią spożywczą tak, by stykała się bezpośrednio z jego powierzchnią, i odstawiam do przestudzenia, najlepiej w chłodne miejsce poza lodówką.

Krem budyniowy:

Masło przekładam do misy miksera razem z cukrem pudrem, i miksuję na najwyższych obrotach, aż stanie się puszyste i jasne.

Wtedy zmniejszam obroty miksera do średnich, i nie przerywając miksowania dodaję po łyżce wystudzony budyń.

Na końcu dosypuję mleko w proszku, i jeszcze przez chwilę miksuję.

Odkładam 3 pełne łyżki kremu, a resztę dzielę na 3 równe części.

Złożenie:

Dno blachy wykładam herbatnikami, ewentualnie docinając je żeby wypełniły całą przestrzeń.

Na herbatniki wykładam jedną część kremu i go wygładzam, a potem lekko smaruję go 1/3 dżemu.

Powtarzam czynności:

– druga warstwa herbatników

– druga część kremu

– dżem brzoskwiniowy

– trzecia warstwa herbatników

– trzecia część kremu

– dżem brzoskwiniowy

Wszystko przykrywam ostatnią, czwartą warstwą herbatników, i rozsmarowuję na nich odłożony krem (3 łyżki).

Ciasto posypuję startą na grubej tarce czekoladą, po czym wstawiam je na kilka godzin, albo na całą noc do lodówki.

Polecam też inne przepisy na ciasta bez pieczenia np. Kreolkę lub krówkę-bananówkę

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry