Ciasto Adwokat

Ciasto Adwokat
5
(2)

Ciasto Adwokat

Ciasto jest fantastyczne w smaku, bardzo delikatne, o konsystencji leciuchnego musu. To deserowe, cudowne ciasto dla dorosłych, z alkoholowym likierem. Można się w nim naprawdę zatracić!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 czubatej łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Masa z adwocatem:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • ok. 100 ml likieru Advocat

Syrop do żółtek:

  • 80 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 3 żółtka

Do nasączenia:

  • 2 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka gorącej, zagotowanej wody

Polewa:

  • 100 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna i gorzka
  • 100 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • podłużne biszkopty
  • papier do wyłożenia dna blachy

Przygotowanie:

Zaparzam kawę, odstawiam do przestudzenia.

Wykładam dno blachy papierem do pieczenia.

Biszkopt:

Całe jajka ubijam razem z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę.

Do ubitych jajek, nie przerywając miksowania, wlewam cienką strużką olej.

Do masy jajecznej przez sitko przesiewam suche składniki, bardzo delikatnie łączę wszystko łopatką.

Ciasto wylewam na blachę z papierem, dokładnie rozprowadzam, piekę przez ok. 20-22 minuty w temperaturze 175 stopni C.

Po upieczeniu wyjmuję biszkopt do przestudzenia.

Krem:

Żelatynę mieszam z 4 łyżkami wody i odstawiam, by napęczniała.

Mascarpone lekko miksuję ze śmietanką, chodzi tylko o to, by się połączyły, bez nadmiernego ubijania.

Żółtka miksuję by się lekko spulchniły.

Przygotowuję syrop: w rondelku zagotowuję cukier z wodą, gotuję na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, by zaczął lekko gęstnieć.

Dalej miksując żółtka wlewam bardzo cienkim strumieniem wrzący syrop – powoli, by żółtka się za szybko nie ogrzały.

Gdy syrop i żółtka się ładnie połączą, dodaję napęczniałą żelatynę, miksuję do uzyskania gładkiej masy.

Jeśli zdarzy się, że będzie widać żelatynę, lekko wszystko podgrzewam i jeszcze raz miksuję.

Tak przygotowane żółtka łączę łopatką z wcześniej przygotowanym mascarpone i śmietanką.

Na końcu wlewam likier i jeszcze raz dokładnie mieszam łopatką.

Złożenie:

Z biszkoptu zdejmuję papier.

Biszkopt układam na dnie blachy, za pomocą pędzelka nasączam go lekko wcześniej zaparzoną kawą.

Na biszkopt wykładam połowę masy z adwocatem, wyrównuję.

Układam dość gęsto biszkopty, lekko (trzeba to zrobić szybko, biszkopty nie mogą się rozpadać) namoczone w kawie.

Na biszkopty wykładam pozostałą masę, wyrównuję.

Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Polewa:

Rozpuszczam na wolnym ogniu czekoladę ze śmietanką.

Polewę wylewam na schłodzone ciasto, wyrównuję.

Ciasto najlepiej kroi się co najmniej po 5-6 godzinach w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry