0
(0)
Ciastka-żurawinki
Pyszne ciasteczka z serowego ciasta, ze słodką soczystą żurawiną 🙂 Szybka krajanka, łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 125 g. margaryny
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 4 czubate łyżki gładkiego, mielonego białego sera
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Siekam w misce oba rodzaje mąki z cukrem i margaryną, dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ser i żurawinę. Wyrabiam na gładkie ciasto.
Schładzam je w lodówce ok. 1 godziny.
Ciasto rozwałkowuję na placek o grubości ok. 4 mm, kroję na prostokąty wielkości 2 na 3 cm (przydał się okrągły nóż do krojenia pizzy).
Układam na blachach wyłożonych papierem, piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut, aż leciutko się zezłocą.
Zostawiam do wystygnięcia, przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Przepis autorski