0
(0)
Ciastka z ulubionym dżemem
Ciastka z warstwowego ciasta serowego wypełnione ulubionym dżemem. Takie dobre, że trudno się opanować, by nie sięgać po następne… i następne… i…
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki gładkiego twarogu
- 1/3 zimnego kostki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem brzoskwiniowy
- mleko do smarowania ciastek
Przygotowanie:
Mąkę, ser, proszek do pieczenia i cukier wkładam do miski, wkrajam masło pokrojone w cienkie plasterki i zagniatam gładkie ciasto, ewentualnie lekko podsypuję mąką.
Ciasto rozwałkowuję na placek grubości ok.1/2 cm, wykrawam kółka o średnicy ok. 6 cm.
W połowie kółek wycinam na środku foremką otwory.
Na pełnych ciastkach na środku układam po porcji dżemu, przykrywam kółkami z dziurką.
Brzegi ciastek dociskam widelcem.
Smaruję mlekiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.
Po ostudzeniu lekko oprószam pudrem.
Przepis autorski