Ciastka z ulubionym dżemem

Ciastka z dżemem
0
(0)

Ciastka z ulubionym dżemem

Ciastka z warstwowego ciasta serowego wypełnione ulubionym dżemem. Takie dobre, że trudno się opanować, by nie sięgać po następne… i następne… i…

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki gładkiego twarogu
  • 1/3 zimnego kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem brzoskwiniowy
  • mleko do smarowania ciastek

Przygotowanie:

Mąkę, ser, proszek do pieczenia i cukier wkładam do miski, wkrajam masło pokrojone w cienkie plasterki i zagniatam gładkie ciasto, ewentualnie lekko podsypuję mąką.

Ciasto rozwałkowuję na placek grubości ok.1/2 cm, wykrawam kółka o średnicy ok. 6 cm.

W połowie kółek wycinam na środku foremką otwory.

Na pełnych ciastkach na środku układam po porcji dżemu, przykrywam kółkami z dziurką.

Brzegi ciastek dociskam widelcem.

Smaruję mlekiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.

Po ostudzeniu lekko oprószam pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.