Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji

Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji
0
(0)

Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji

To niepolityczne chwalić siebie samego, choć w polityce chyba modne :), ale te ciastka, pomimo że wyglądają niepozornie, wyszły mi po prostu ŚWIETNE! W smaku doskonałe, kruche z kremowym nadzieniem i niespodzianką z owoców goji.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 150 g. masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka ciemnego cukru muscovado
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki jagód goji
  • 2 łyżki mocnego alkoholu

Przygotowanie:

Jagody goji zalewam alkoholem i pozostawiam na ok. godzinę.

W misce siekam zimne masło z mąką, wszystkimi rodzajami cukru, żółtkami i proszkiem do pieczenia, a następnie rozcieram w palcach aż powstaną grudki (bez widocznych kawałków masła).

Zagniatam ciasto w całość.

Mieszam w miseczce mascarpone, cukier puder, mąkę ryżową i odsączone owoce goji.

Rozwałkowuję cienko ciasto ( ok. 3 mm) – i wycinam w dowolny kształt, u mnie kwadraty.

Na środek każdego nakładam łyżeczkę serka, nakrywam drugim kwadratem i przekładam na wyłożoną papierem blachę.

Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. ok. 20 minut, ciastka mają być rumiane, ale niezbyt mocno.

Pozostawiam na blaszce do ostygnięcia .

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.