Ciastka z nadzieniem z mascarpone i jagód goji
To niepolityczne chwalić siebie samego, choć w polityce chyba modne :), ale te ciastka, pomimo że wyglądają niepozornie, wyszły mi po prostu ŚWIETNE! W smaku doskonałe, kruche z kremowym nadzieniem i niespodzianką z owoców goji.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej
- 150 g. masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka ciemnego cukru muscovado
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 250 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki jagód goji
- 2 łyżki mocnego alkoholu
Przygotowanie:
Jagody goji zalewam alkoholem i pozostawiam na ok. godzinę.
W misce siekam zimne masło z mąką, wszystkimi rodzajami cukru, żółtkami i proszkiem do pieczenia, a następnie rozcieram w palcach aż powstaną grudki (bez widocznych kawałków masła).
Zagniatam ciasto w całość.
Mieszam w miseczce mascarpone, cukier puder, mąkę ryżową i odsączone owoce goji.
Rozwałkowuję cienko ciasto ( ok. 3 mm) – i wycinam w dowolny kształt, u mnie kwadraty.
Na środek każdego nakładam łyżeczkę serka, nakrywam drugim kwadratem i przekładam na wyłożoną papierem blachę.
Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. ok. 20 minut, ciastka mają być rumiane, ale niezbyt mocno.
Pozostawiam na blaszce do ostygnięcia .
Przepis autorski