Ciastka z migdałami i grubym cukrem

Ciastka z migdałami i grubym cukrem
5
(1)

Ciastka z migdałami i grubym cukrem

Domowe ciasteczka to niezaprzeczalnie smakołyk, który wszyscy lubią. A ja bardzo lubię je wymyślać!

Dziś zapraszam na pyszne, kruche, urocze ciastka z migdałami i grubym cukrem.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 50 g płatków migdałowych, wcześniej podprażonych na suchej patelni, lub podpieczonych na blasze
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 130 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania
  • białko do posmarowania ciastek
  • gruby brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:

W misce umieszczam wszystkie składniki ciasta i zagniatam je przez kilka minut, aż będzie jednolite.

Robię z ciasta kulę, zawijam ją w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5 cm (podsypuję lekko mąką) i wycinam ciastka (u mnie foremki o średnicy 10 cm).

Wycięte ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, smaruję białkiem i posypuję grubym cukrem.

Blachę wstawiam di piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 20-25 minut.

Na inną wersję migdałowych ciasteczek zapraszam tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.