Ciastka z kokosem

Ciastka z kokosem
0
(0)

Ciastka z kokosem

Kruche ciasteczka z kokosem i nutką cynamonu, z pyszną warstwą kokosowej bezy. Idealne do pochrupania!

Składniki (ok. 50 sztuk):

  • 320 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 85 g margaryny do pieczenia
  • 60 g gęstej śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 30 g drobnych wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-6 łyżek drobnych wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam.

Po zagnieceniu powinno być elastyczne.

Rozwałkowuję je na grubość 3-4 mm, wykrajam okrągłe ciasteczka o średnicy 4-5 cm.

Ciastka rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowuję masę na górę:

Najpierw mieszam białko z cukrem (wystarczy to zrobić widelcem), a potem dodaję wiórki kokosowe i również dokładnie mieszam.

Powinna powstać gęsta masa.

Wykładam po ok. 1/3 łyżeczki na ciasteczko.

Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 25 minut, do zarumienienia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.