0
(0)
Ciastka z kokosem
Kruche ciasteczka z kokosem i nutką cynamonu, z pyszną warstwą kokosowej bezy. Idealne do pochrupania!
Składniki (ok. 50 sztuk):
- 320 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 100 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 85 g margaryny do pieczenia
- 60 g gęstej śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 30 g drobnych wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 2 białka
- 5-6 łyżek cukru
- 5-6 łyżek drobnych wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam.
Po zagnieceniu powinno być elastyczne.
Rozwałkowuję je na grubość 3-4 mm, wykrajam okrągłe ciasteczka o średnicy 4-5 cm.
Ciastka rozkładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowuję masę na górę:
Najpierw mieszam białko z cukrem (wystarczy to zrobić widelcem), a potem dodaję wiórki kokosowe i również dokładnie mieszam.
Powinna powstać gęsta masa.
Wykładam po ok. 1/3 łyżeczki na ciasteczko.
Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 25 minut, do zarumienienia.