Ciastka z karmelową dynią i słonecznikiem

Ciastka z karmelową dynią i słonecznikiem
0
(0)

Ciastka z karmelową dynią i słonecznikiem

Dużo pysznych skarmelizowanych pestek słonecznika i dyni na serowym cieście 🙂

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki gładkiego sera twarogowego
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanki łuskanej dyni
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Siekam mąkę z masłem, dodaję cukier i ser i zagniatam ciasto. Schładzam je ok. godziny.

Połowę ciasta rozwałkowuję na cienkie placki ( ok. 3mm). Wyrównuję brzegi .

Rozgrzewam w rondelku 2 łyżki miodu, dodaję słonecznik, podgrzewam chwilkę – smaruję nim placek.

Drugą część ciasta smaruję dynią przygotowaną w ten sam sposób.

Piekę placki w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut, w połowie pieczenia przykrywam ciasto papierem ( by nie spaliły się dynia i słonecznik).

Po upieczeniu i ostudzeniu kroję na prostokąty lub kwadraty.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.