0
(0)
Ciastka z karmelową dynią i słonecznikiem
Dużo pysznych skarmelizowanych pestek słonecznika i dyni na serowym cieście 🙂
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki gładkiego sera twarogowego
- 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
- 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
- 1/2 szklanki łuskanej dyni
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Siekam mąkę z masłem, dodaję cukier i ser i zagniatam ciasto. Schładzam je ok. godziny.
Połowę ciasta rozwałkowuję na cienkie placki ( ok. 3mm). Wyrównuję brzegi .
Rozgrzewam w rondelku 2 łyżki miodu, dodaję słonecznik, podgrzewam chwilkę – smaruję nim placek.
Drugą część ciasta smaruję dynią przygotowaną w ten sam sposób.
Piekę placki w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut, w połowie pieczenia przykrywam ciasto papierem ( by nie spaliły się dynia i słonecznik).
Po upieczeniu i ostudzeniu kroję na prostokąty lub kwadraty.
Przepis autorski