Ciastka z dynią i kokosem
Skoro mam już mus z dyni, o którym pisałam tutaj, teraz mogę szaleć 🙂
Na pierwszy ogień poszedł pomysł na rewelacyjne, ekspresowe ciastka z dynią i kokosem oraz apetycznie chrupiącymi cynamonowymi ziarenkami Cynamonowy Raj, które kupicie w sklepie Ziarenkowo.
Składniki:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- 4 łyżki musu z pieczonej dyni, tutaj widać jak ją przyrządzić
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
oraz:
- 3 łyżki ziarenek Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo
- gruby cukier do posypania
- odrobina oleju do natłuszczenia
Przygotowanie:
Płat ciasta dzielę na pół. Jedną połowę układam na blasze wyłożonej papierem (lekko go natłuszczam olejem).
Mus z dyni mieszam dokładnie z wiórkami, miodem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, po czym wykładam go na ciasto, pozostawiając łyżeczkę.
Przykrywam drugą częścią ciasta i nakłuwam wszystko ostrym nożem.
Smaruję powierzchnię pozostałym musem, posypuję cukrem i ziarenkami Cynamonowy Raj, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 25 minut.
Jeszcze gorące ciasto kroję na równe kwadraty.
Przepis autorski
Zajrzyjcie koniecznie na inne moje propozycje na połączenie ciasta francuskiego z kokosem np. tutaj 🙂