5
(2)
Ciastka z bananami i chrupkami kukurydzianymi
Szybkie ciastka z bananami i chrupkami kukurydzianymi – miesza się je łyżką, a przygotowanie z pieczeniem zajmuje ok 40 minut.
Składniki (10 sztuk):
- 2 dojrzałe banany
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 10 g kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- 100 g mąki pszennej
- 100 g płatków kukurydzianych
- 80 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub w kropelkach
- opcjonalnie (jeśli chcesz, by ciastka były bardziej kruche) 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Banany rozgniatam dokładnie widelcem, dodaję cukier trzcinowy i jajko (oraz ewentualnie olej-jak niżej), mieszam.
Dodaję kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Dodaję płatki kukurydziane i czekoladę, mieszam do połączenia.
Łyżką nabieram porcje, robię z nich kulki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 25 minut.
Wyjmuję blachę i zostawiam ciasteczka do całkowitego przestudzenia.