Ciastka z bananami i chrupkami kukurydzianymi

Ciastka z bananami i chrupkami kukurydzianymi
5
(2)

Ciastka z bananami i chrupkami kukurydzianymi

Szybkie ciastka z bananami i chrupkami kukurydzianymi – miesza się je łyżką, a przygotowanie z pieczeniem zajmuje ok 40 minut.

Składniki (10 sztuk):

  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 10 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 80 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub w kropelkach
  • opcjonalnie (jeśli chcesz, by ciastka były bardziej kruche) 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Banany rozgniatam dokładnie widelcem, dodaję cukier trzcinowy i jajko (oraz ewentualnie olej-jak niżej), mieszam.

Dodaję kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Dodaję płatki kukurydziane i czekoladę, mieszam do połączenia.

Łyżką nabieram porcje, robię z nich kulki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 25 minut.

Wyjmuję blachę i zostawiam ciasteczka do całkowitego przestudzenia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.