Ciastka serowe z musem jabłkowym

Ciastka serowe z musem jabłkowym
0
(0)

Ciastka serowe z musem jabłkowym

Zapomniałam jakoś o tych wspaniałych ciasteczkach – wczoraj była dobra okazja do ich upieczenia, bo wyjeżdżaliśmy i chciałam zabrać jakieś słodkości. Bardzo lubię ten rodzaj ciasta, przypomina lekko ciasto francuskie, bo rozwarstwia się przy pieczeniu. To ciasto serowe, z dużą ilością masła i twarogu.

Składniki (na ok. 45 sztuk):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 370 g. zimnego masła
  • 500 g. twarogu, dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego
  • mus jabłkowy (np. prażone jabłka)

Przygotowanie:

Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję masło w kawałkach i siekam je jak najdrobniej nożem.

Dodaję cukier waniliowy oraz twaróg i zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.

Odkładam ciasto do schłodzenia na ok. godzinę, po czym rozwałkowuję je na grubość 3 mm i dzielę na kwadraty 8 x 8 cm.

Na środek każdego kwadratu nakładam łyżeczkę musu, a następnie sklejam wszystkie rogi – trzeba to zrobić bardzo solidnie.

Ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, można je też posmarować mlekiem, żeby były błyszczące.

Piekę ok. 22-25 minut w temperaturze 165 stopni C (termoobieg) lub 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół).

Po lekkim przestudzeniu posypuję je pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry