Ciastka serowe z musem jabłkowym
Zapomniałam jakoś o tych wspaniałych ciasteczkach – wczoraj była dobra okazja do ich upieczenia, bo wyjeżdżaliśmy i chciałam zabrać jakieś słodkości. Bardzo lubię ten rodzaj ciasta, przypomina lekko ciasto francuskie, bo rozwarstwia się przy pieczeniu. To ciasto serowe, z dużą ilością masła i twarogu.
Składniki (na ok. 45 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 6 łyżek cukru waniliowego
- 370 g. zimnego masła
- 500 g. twarogu, dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego
- mus jabłkowy (np. prażone jabłka)
Przygotowanie:
Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję masło w kawałkach i siekam je jak najdrobniej nożem.
Dodaję cukier waniliowy oraz twaróg i zagniatam elastyczne ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Odkładam ciasto do schłodzenia na ok. godzinę, po czym rozwałkowuję je na grubość 3 mm i dzielę na kwadraty 8 x 8 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam łyżeczkę musu, a następnie sklejam wszystkie rogi – trzeba to zrobić bardzo solidnie.
Ciastka przekładam na blachę wyłożoną papierem, można je też posmarować mlekiem, żeby były błyszczące.
Piekę ok. 22-25 minut w temperaturze 165 stopni C (termoobieg) lub 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół).
Po lekkim przestudzeniu posypuję je pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |