0
(0)
Ciastka ryżowe z sezamem
Spodobało mi się ostatnio, jak szybko i łatwo robi się ciasteczka ryżowe, dlatego dziś wymyśliłam na bazie tamtych delikatne, chrupiące, ale miękkie ciastka z sezamem.
Składniki:
- 1/2 szklanki białego sezamu
- 1/2 szklanki kleiku ryżowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciemnego cukru (u mnie dark muscovado)
- 1 jajko
- 1/3 miękkiej margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ucieram margarynę z jajkiem, proszkiem do pieczenia i cukrem na aksamitną, gładką masę, po czym dodaję resztę składników. Mieszam dokładnie.
Łyżeczką nabieram po porcji ciasta i w wilgotnych dłoniach formuję kulki. Spłaszczam je lekko, układam ciasteczka na wyłożonej papierem blaszce.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. ok.30 minut.
Przepis autorski
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zapraszam też na: ciasteczka ryżowe