0
(0)
Ciastka owsiane ze słonecznikiem
Chrupiące i pyszne ciasteczka upieczone z płatków owsianych i ziaren słonecznika są świetną przekąską. Można też dodać do nich bakalie czy wiórki kokosowe, by dodatkowo wzbogacić ich smak.
Składniki (15-17 sztuk):
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 2 łyżki miękkiego masła (w zdrowszej wersji oleju kokosowego)
- 3 łyżki cukru dark muscovado (w zdrowszej wersji ksylitolu)
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Jedną szklankę płatków miksuję dość drobno. Wszystkie składniki przekładam do miski i ugniatam dłonią, aż powstanie kleista masa.
Formuję kulki wielkości dużych orzechów włoskich, spłaszczam je lekko i układam na blasze wyłożonej papierem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 35 min. Ciastka powinny być dość rumiane.
Po całkowitym przestudzeniu przekładam je do zamykanej puszki.