Ciastka orzechowo-owsiane bezglutenowe

ciastka-orzechowo-owsiane-bezglutenowe
ciastka-orzechowo-owsiane-bezglutenowe
0
(0)

Ciastka orzechowo-owsiane bezglutenowe

Szybkie i łatwe, pyszne ciasteczka bezglutenowe, z masłem orzechowym, orzechami włoskimi i płatkami owsianymi.

Składniki (20 ciasteczek):

  • 100 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 60 g kleiku ryżowego

Przygotowanie:

Miękkie masło miksuję z cukrem przez kilka minut – na najwyższych obrotach, tak by masa stała się puszysta (cukier nie musi się do końca rozpuścić).

Dodaję proszek do pieczenia, sok z cytryny i masło orzechowe, miksuję do połączenia.

Drobno siekam orzechy i razem z płatkami owsianymi dodaję do masy, mieszam łopatką.

Ubijam białka na sztywną pianę, i na zmianę z kleikiem ryżowym dodaję do ciasta po łyżce, mieszając.

Z gotowej masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i układam, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 30 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.