Ciastka orzechowo-owsiane bezglutenowe
Szybkie i łatwe, pyszne ciasteczka bezglutenowe, z masłem orzechowym, orzechami włoskimi i płatkami owsianymi.
Składniki (20 ciasteczek):
- 100 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 żółtka
- 2 białka
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g masła orzechowego
- 50 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
- 60 g kleiku ryżowego
Przygotowanie:
Miękkie masło miksuję z cukrem przez kilka minut – na najwyższych obrotach, tak by masa stała się puszysta (cukier nie musi się do końca rozpuścić).
Dodaję proszek do pieczenia, sok z cytryny i masło orzechowe, miksuję do połączenia.
Drobno siekam orzechy i razem z płatkami owsianymi dodaję do masy, mieszam łopatką.
Ubijam białka na sztywną pianę, i na zmianę z kleikiem ryżowym dodaję do ciasta po łyżce, mieszając.
Z gotowej masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i układam, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 30 minut.