Ciastka maślane
To jedne z moich ulubionych ciasteczek, są zwyczajne – po prostu domowe, maślane i kruche ciasteczka. Są łatwe do wykonania, więc zachęcam do pieczenia, także z maluchami.
Składniki (na ok. 40 sztuk):
- 180 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej+ trochę do podsypania
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrami na puszystą masę, dodaję żółtka i ucieram jeszcze chwilę.
Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łyżką.
Przekładam na stolnicę podsypaną mąką (będzie bardzo miękkie), lekko zagniatam w całość.
Z ciasta odrywam małe porcje (jak orzech włoski), lekko spłaszczam (można zrobić wgłębienie pośrodku) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę ciasteczka przez ok. 20 minut – powinny być złote.
Po upieczeniu będą miękkie, ale lekko stwardnieją gdy przestygną.
![]() |
![]() |