Ciastka maślane

5
(2)

Ciastka maślane

To jedne z moich ulubionych ciasteczek, są zwyczajne – po prostu domowe, maślane i kruche ciasteczka. Są łatwe do wykonania, więc zachęcam do pieczenia, także z maluchami.

Składniki (na ok. 40 sztuk):

  • 180 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej+ trochę do podsypania

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram mikserem z cukrami na puszystą masę, dodaję żółtka i ucieram jeszcze chwilę.

Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łyżką.

Przekładam na stolnicę podsypaną mąką (będzie bardzo miękkie), lekko zagniatam w całość.

Z ciasta odrywam małe porcje (jak orzech włoski), lekko spłaszczam (można zrobić wgłębienie pośrodku) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę ciasteczka przez ok. 20 minut – powinny być złote.

Po upieczeniu będą miękkie, ale lekko stwardnieją gdy przestygną.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.