Ciastka kokosowe z dżemem
Padło dziś na moje ulubione ciasto serowe – dodałam do niego wiórki kokosowe, dzięki którym jest bardziej chrupiące. Do tego tylko dowolny, gęsty dżem, pół godzinki w piekarniku i już można parzyć kawę 🙂
Składniki (na ok. 40-45 ciastek):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 180 g. zimnego masła
- 220 g. twarogu na sernik (gęstego)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 5 łyżek drobnych wiórek kokosowych
- gęsty dżem jako nadzienie
Przygotowanie:
Na stolnicy siekam masło z mąką, dodaję ser i resztę składników, zagniatam elastyczne, miękkie ciasto.
W razie potrzeby lekko podsypuję mąką. Wałkuję ciasto na placek grubości ok. 0,3 cm i wycinam kwadraty o boku ok. 8 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładam porcję dżemu, po czym sklejam przeciwne rogi, jak na zdjęciu.
Należy mocno je skleić, bo ciasto może rozkleić się w trakcie pieczenia.
Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg – wtedy można piec 2 blachy).
Piekę ok. 25 minut, do zrumienienia.
Zimne oprószam pudrem.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |