Ciastka kokosowe z dżemem

Ciastka kokosowe z dżemem
0
(0)

Ciastka kokosowe z dżemem

Padło dziś na moje ulubione ciasto serowe – dodałam do niego wiórki kokosowe, dzięki którym jest bardziej chrupiące. Do tego tylko dowolny, gęsty dżem, pół godzinki w piekarniku i już można parzyć kawę 🙂

Składniki (na ok. 40-45 ciastek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g. zimnego masła
  • 220 g. twarogu na sernik (gęstego)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 łyżek drobnych wiórek kokosowych
  • gęsty dżem jako nadzienie

Przygotowanie:

Na stolnicy siekam masło z mąką, dodaję ser i resztę składników, zagniatam elastyczne, miękkie ciasto.

W razie potrzeby lekko podsypuję mąką. Wałkuję ciasto na placek grubości ok. 0,3 cm i wycinam kwadraty o boku ok. 8 cm.

Na środek każdego kwadratu nakładam porcję dżemu, po czym sklejam przeciwne rogi, jak na zdjęciu.

Należy mocno je skleić, bo ciasto może rozkleić się w trakcie pieczenia.

Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg – wtedy można piec 2 blachy).

Piekę ok. 25 minut, do zrumienienia.

Zimne oprószam pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.