Ciastka kawowo-kokosowe

Ciastka kawowo-kokosowe
0
(0)

Ciastka kawowo-kokosowe

Bardzo smaczne, domowe ciasteczka; kruche, lekko kokosowe, z nutką kawy.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 200 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki jak najdrobniejszej kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na zupełnie gładką masę, po czym dodaję szczyptę soli, miękkie masło i kawę, ucieram do połączenia się składników.

Wsypuję 1,5 szklanki mąki i wiórki kokosowe, łyżką łączę składniki, wykładam ciasto na stolnicę z resztą mąki i szybko zagniatam w jednolite (będzie bardzo miękkie i delikatne) ciasto.

Schładzam je w lodówce przez godzinę, po czym dzielę na równe kulki. Lekko je spłaszczam, w środku każdej za pomocą wykałaczki robię dziurkę.

Przekładam ciastka na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, aż się zezłocą.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.