0
(0)
Ciastka kawowo-kokosowe
Bardzo smaczne, domowe ciasteczka; kruche, lekko kokosowe, z nutką kawy.
Składniki:
- 3 żółtka
- 200 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki jak najdrobniejszej kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na zupełnie gładką masę, po czym dodaję szczyptę soli, miękkie masło i kawę, ucieram do połączenia się składników.
Wsypuję 1,5 szklanki mąki i wiórki kokosowe, łyżką łączę składniki, wykładam ciasto na stolnicę z resztą mąki i szybko zagniatam w jednolite (będzie bardzo miękkie i delikatne) ciasto.
Schładzam je w lodówce przez godzinę, po czym dzielę na równe kulki. Lekko je spłaszczam, w środku każdej za pomocą wykałaczki robię dziurkę.
Przekładam ciastka na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, aż się zezłocą.
Przepis autorski