Ciastka imbirowe z płatkami owsianymi
Bardzo kruche i smaczne ciasteczka z charakterystycznym smakiem imbiru. Doskonale smakują ze szklanką zimnego mleka!
Składniki:
- 150 g. miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka starego imbiru
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i waniliowym na białą, bardzo puszystą masę.
Ucierając dalej dodaję kolejno po żółtku, do połączenia się.
Następnie do masy dodaję kakao, proszek do pieczenia, starty na drobnej tarce imbir i płatki owsiane, mieszam łyżką.
Na koniec wsypuję partiami mąkę i łyżką mieszam, aż powstanie jednolite ciasto.
Nabieram łyżeczką porcje (wielkości dużego orzecha włoskiego), w dłoniach robię z nich kulki, lekko je spłaszczam.
Tak przygotowane ciastka układam na wyłożonej papierem blasze. Wciskam lekko ciasto widelcem, tworząc wzór.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30-35 minut (góra-dół). Ciastka powinny być lekko rumiane.
![]() |
![]() |