Ciastka imbirowe z gorzką czekoladą

Ciastka imbirowe z gorzką czekoladą
0
(0)

Ciastka imbirowe z gorzką czekoladą

Pyszne korzenne ciastka imbirowe z gorzką czekoladą – moja propozycja na okres świąteczny, ale nie tylko

Składniki (na ok. 25 ciastek):

  • 300 g. miękkiego masła
  • 120 g. cukru Dark Muscovado
  • 200 g. żółtek (9-10 sztuk)
  • 400 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g. suszonego imbiru
  • 100 g. gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

Miękkie masło przekładam razem z cukrem do misy miksera i miksuję na najwyższych obrotach ok. 5 minut.

Następnie, ciągle miksując, dodaję po żółtku.

Gdy masa jest puszysta i jednolita, dodaję imbir, miksuję do połączenia. Zmniejszam obroty miksera, dodaję w 3 etapach mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

Na końcu dodaję grubo posiekaną czekoladę.

Formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30 minut.

Pozostawiam w wyłączonym, uchylonym piekarniku jeszcze 5 minut.

Całkowicie przestudzone ciastka przekładam do szczelnie zamykanej puszki.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.