Ciastka imbirowe z gorzką czekoladą
Pyszne korzenne ciastka imbirowe z gorzką czekoladą – moja propozycja na okres świąteczny, ale nie tylko
Składniki (na ok. 25 ciastek):
- 300 g. miękkiego masła
- 120 g. cukru Dark Muscovado
- 200 g. żółtek (9-10 sztuk)
- 400 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g. suszonego imbiru
- 100 g. gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Miękkie masło przekładam razem z cukrem do misy miksera i miksuję na najwyższych obrotach ok. 5 minut.
Następnie, ciągle miksując, dodaję po żółtku.
Gdy masa jest puszysta i jednolita, dodaję imbir, miksuję do połączenia. Zmniejszam obroty miksera, dodaję w 3 etapach mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodaję grubo posiekaną czekoladę.
Formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30 minut.
Pozostawiam w wyłączonym, uchylonym piekarniku jeszcze 5 minut.
Całkowicie przestudzone ciastka przekładam do szczelnie zamykanej puszki.