0
(0)
Ciastka-goferki
Kruche, maślane, domowe ciasteczka – takie zawsze warto mieć na wypadek niespodziewanej wizyty:)
Składniki (ok. 100 sztuk):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 170 g. miękkiego masła
- 4 żółtka
- 1 pełna łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ze składników zagniatam gładkie, elastyczne ciasto.
Dzielę je na kilka części i rozwałkowuję na grubość ok. 0,4 mm.
Każdy placek wałkuję wałkiem z ząbkami, tworząc wzorki w kratkę, po czym nożykiem do pizzy dzielę każdy kawałek na równe kwadraty lub prostokąty.
Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20-25 minut.
Przepis autorski