Ciastka francuskie z kremem truskawkowym

Ciastka francuskie z kremem truskawkowym
0
(0)

Ciastka francuskie z kremem truskawkowym

Jeśli masz w lodówce gotowe ciasto francuskie, to bardzo szybko wyczarujesz z niego takie przepyszne i śliczne ciastka!

To idealny pomysł, kiedy odwiedzą Cię niezapowiedziani goście!

Składniki (12 dużych ciastek):

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 275 g)
  • 40 g truskawkowego serka homogenizowanego
  • 40 g sypkiego budyniu truskawkowego lub waniliowego (może być zarówno z cukrem, jak i bez)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Krem truskawkowy:

Serek przekładam do miseczki, wsypuję sypki budyń i dokładnie mieszam do uzyskania pasty.

Jeśli budyń był bez cukru, można masę troszkę dosłodzić.

Ciastka:

Ostrożnie rozwijam płaty ciasta (po kolei, bo lepiej żeby ciasto pozostało chłodne).

Każdy płat dzielę na 12 kwadratów (u mnie rzędy 3 na 4).

Połowę uzyskanych w ten sposób kwadratów przekładam na płaską blachę wyłożoną papierem, zachowując odstępy 1-2 cm.

Kwadraty ułożone na blasze smaruję rozmąconym jajkiem.

Pozostałe kwadraty ostrym nożykiem nacinam tak, jak na zdjęciu.

Przekładam nacięte rogi ciasta na krzyż, i układam równo wzdłuż brzegów ciasta.

Tak przygotowane kawałki przekładam i równo układam na przygotowanych wcześniej spodach (tych posmarowanych jajkiem).

Wszystko jeszcze raz smaruję jajkiem, a w środek powstałych “koszyczków” nakładam po łyżeczce kremu.

Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) przez ok. 30 minut.

Przed podaniem można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry