Ciastka-dachówki

Ciastka-dachówki
0
(0)

Ciastka-dachówki

Bywają przepisy, po których zostaje nadmiar białek – a przecież nie można ciągle robić przepysznych bezowych smakołyków 🙂 Te migdałowo – waniliowe ciastka smakują świetnie, mają lekko ciągnące się, ale chrupiące wnętrze i doskonale się na białkowy recykling nadają. Polecam.

Składniki (ok. 20 ciasteczek) :

  • 60 g. masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
  • cukier puder do posypania
  • wąski wałek do formowania ciastek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam i studzę.

Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję stopniowo przesiane cukier i mąkę, pastę waniliową, masło i na końcu delikatnie mieszam z migdałami.

Wykładam łyżeczką niewielkie porcje na blachę (natłuszczoną), widelec moczę w zimnej wodzie i każde ciasteczko spłaszczam.

Piekę w temperaturze 220 stopni C. 5-7 minut, aż brzegi ciastek się zrumienią.

Jeszcze gorące zawijam na wałku, by przyjęły wygięty kształt.

Trzeba lekko przycisnąć je dłonią – nie trzeba się martwić, że lekko pękają, to nic nie szkodzi 🙂

Zimne posypuję cukrem pudrem.

Inspiracja z mojej ulubionej książeczki o ciastkach: “Ciasteczka” Pat Alburey.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.