Ciastka czekoladowe

Ciastka czekoladowe
5
(1)

Ciastka czekoladowe

Składniki na te ciastka nie są tanie, ale same ciacha są duże, sycące i pyszne. Można je zabrać ze sobą jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Są kruche i mocno czekoladowe.

Składniki na 20 ciastek (średnica 9-10 cm):

  • 2 kostki miękkiego masła (400 g)
  • 250 g. cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 650 g. mąki pszennej

Przygotowanie:

Masło ucieram mikserem na białą, puszystą masę.

W międzyczasie rozpuszczam czekoladę (można to zrobić w rondelku na małym ogniu, bądź w mikrofalówce – uważnie by nie przegrzać czekolady).

Do ubitego z cukrem masła, nie przerywając ubijania, dodaję po żółtku – za każdym razem miksuję do połączenia się składników.

Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i również miksuję. Jeszcze proszek do pieczenia – miksuję na małych obrotach.

Dodaję posiekaną czekoladę, mieszam łopatką.

Na końcu dodaję przesianą mąkę, mieszam łyżką by wszystko się połączyło.

Łyżką nabieram porcje wielkości małej mandarynki, w dłoniach robię z ciasta kulkę (jeśli ciasto jest ciut za luźne, a to może zależeć od wielkości jajek, dodaję jeszcze troszkę mąki – jednak powinno pozostać miękkie). Następnie spłaszczam ją na grubość trochę powyżej 0,5 cm.

Tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję 2-3 cm odległości, bo ciastka urosną.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy pozom piekarnika). Piekę 20-25 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry