Ciastka czekoladowe
Składniki na te ciastka nie są tanie, ale same ciacha są duże, sycące i pyszne. Można je zabrać ze sobą jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Są kruche i mocno czekoladowe.
Składniki na 20 ciastek (średnica 9-10 cm):
- 2 kostki miękkiego masła (400 g)
- 250 g. cukru pudru
- 8 żółtek
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 650 g. mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło ucieram mikserem na białą, puszystą masę.
W międzyczasie rozpuszczam czekoladę (można to zrobić w rondelku na małym ogniu, bądź w mikrofalówce – uważnie by nie przegrzać czekolady).
Do ubitego z cukrem masła, nie przerywając ubijania, dodaję po żółtku – za każdym razem miksuję do połączenia się składników.
Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę i również miksuję. Jeszcze proszek do pieczenia – miksuję na małych obrotach.
Dodaję posiekaną czekoladę, mieszam łopatką.
Na końcu dodaję przesianą mąkę, mieszam łyżką by wszystko się połączyło.
Łyżką nabieram porcje wielkości małej mandarynki, w dłoniach robię z ciasta kulkę (jeśli ciasto jest ciut za luźne, a to może zależeć od wielkości jajek, dodaję jeszcze troszkę mąki – jednak powinno pozostać miękkie). Następnie spłaszczam ją na grubość trochę powyżej 0,5 cm.
Tak przygotowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję 2-3 cm odległości, bo ciastka urosną.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy pozom piekarnika). Piekę 20-25 minut.