Ciasteczka ze śliwką i cynamonem
Nie żałuję aż tak, jak sądziłam, że będę – że minęło lato. Jesienne owoce i warzywa jakby chciały wynagrodzić, że pora roku już smutniejsza, i jakoś tak cudownie wprowadziły mnie w przyjemną, lekką melancholię i zadumę 🙂
Wszystkie te piękne dynie, cukinie, lśniące bakłażany, pachnące jabłka i soczyste gruszki, no i śliwki… ręce się rwą do tych wspaniałości.
Moje cudne ciasteczka ze śliwką i cynamonem ubrały się dziś w ziarenka Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo – niczym najpiękniejsza biżuteria 🙂
Składniki (8-10 sztuk):
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- 4-5 śliwek
- cynamon – wg uznania
- ziarenka Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo
- mleko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Śliwki dzielę na pół.
Z ciasta wycinam kółka o średnicy ok. 10 cm, lekko posypuję je cynamonem, na środku każdego układam połówkę śliwki, zwijam brzegi ciasta do środka jak na zdjęciu.
Smaruję powierzchnię mlekiem i posypuję ziarenkami Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo.
Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 20-25 minut, aż będą złote.
Przepis autorski
Koniecznie zerknijcie tutaj na inny wariant ciasteczek z wykorzystaniem ciasta francuskiego!