Ciasteczka ze śliwką i cynamonem

Ciasteczka ze śliwką i cynamonem
0
(0)

Ciasteczka ze śliwką i cynamonem

Nie żałuję aż tak, jak sądziłam, że będę – że minęło lato. Jesienne owoce i warzywa jakby chciały wynagrodzić, że pora roku już smutniejsza, i jakoś tak cudownie wprowadziły mnie w przyjemną, lekką melancholię i zadumę 🙂
Wszystkie te piękne dynie, cukinie, lśniące bakłażany, pachnące jabłka i soczyste gruszki, no i śliwki… ręce się rwą do tych wspaniałości.

Moje cudne ciasteczka ze śliwką i cynamonem ubrały się dziś w ziarenka Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo – niczym najpiękniejsza biżuteria 🙂

Składniki (8-10 sztuk):

  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego
  • 4-5 śliwek
  • cynamon – wg uznania
  • ziarenka Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo
  • mleko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Śliwki dzielę na pół.

Z ciasta wycinam kółka o średnicy ok. 10 cm, lekko posypuję je cynamonem, na środku każdego układam połówkę śliwki, zwijam brzegi ciasta do środka jak na zdjęciu.

Smaruję powierzchnię mlekiem i posypuję ziarenkami Cynamonowy Raj ze sklepu Ziarenkowo.

Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 20-25 minut, aż będą złote.

Przepis autorski

Ciasteczka ze śliwką i cynamonem - przygotowanie 1

Ciasteczka ze śliwką i cynamonem - przygotowanie 2

Ciasteczka ze śliwką i cynamonem - przygotowanie 3

Ciasteczka ze śliwką i cynamonem - przygotowanie 4

Ciasteczka ze śliwką i cynamonem 2

Ciasteczka ze śliwką i cynamonem 3

Koniecznie zerknijcie tutaj na inny wariant ciasteczek z wykorzystaniem ciasta francuskiego!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.