Ciasteczka z wiśniami

Ciasteczka z wiśniami
0
(0)

Ciasteczka z wiśniami

Bardzo dobre ciasteczka moi Drodzy, z maminą konfiturką wiśniową, taką mocno wysmażoną, odłożoną na specjalne okazje. Ciasto kruchutkie, słodziutkie, konfiturka mniamuśna… Wymarzone do kawy! do popołudniowej herbatki!

Składniki (na 15 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej T 500
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 120 g. masła, rozpuszczonego

Dodatkowo:

  • konfitury wiśniowe
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i oba cukru wsypuję do miski, dodaję żółtka i masło (nie może być gorące).

Mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników, a potem krótko zagniatam dłonią, by powstało jednolite ciasto. Ciasto będzie kruche i będzie się rwało.

Formuję z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą spłaszczam, wciskam środek by powstało wgłębienie.

Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, we wgłębieniach układam po porcji konfitury wiśniowej.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (poziom góra- dół, bez termoobiegu) i piekę 25-30 minut, do zezłocenia.

Gdy ciasteczka ostygną oprószam je cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.