Ciasteczka z serkiem mascarpone
Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z delikatną, waniliową masą daje bardzo smaczny efekt, poza tym ciastka są szybkie i łatwe.
Ja swoje ciasteczka z serkiem mascarpone zabieram jako prezent, Wy możecie przygotować je jeszcze dziś do poobiedniej kawy 🙂
Składniki (na 12 sztuk):
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 3 pełne łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli olejku waniliowego
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania ciastek
- ozdobny cukier do posypania ciastek
Przygotowanie:
Serek mascarpone dokładnie ucieram z budyniem i cukrem pudrem, aż będzie gładki i jednolity.
Płat ciasta dzielę na 12 prostokątów, na każdym układam po porcji serka (zrobiłam to na 2 sposoby, raz ułożyłam w rogu i skleiłam ciastko w trójkąt, przy drugim serek ułożyłam wzdłuż krótszego boku i skleiłam ciasto w prostokąt).
Bardzo dokładnie sklejam brzegi, dodatkowo je wywijając.
Nacięłam ciastka ostrym nożem w 2-3 miejscach, posmarowałam mlekiem i posypałam ozdobnym cukrem.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 20 minut.
Przepis autorski
Koniecznie zerknijcie tutaj na inny wariant ciasteczek z wykorzystaniem ciasta francuskiego!