Ciasteczka z serkiem mascarpone

Ciasteczka z serkiem mascarpone
0
(0)

Ciasteczka z serkiem mascarpone

Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z delikatną, waniliową masą daje bardzo smaczny efekt, poza tym ciastka są szybkie i łatwe. Ja swoje zabieram jako prezent, Wy możecie przygotować je jeszcze dziś do poobiedniej kawy 🙂

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 3 pełne łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli olejku waniliowego

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania ciastek
  • ozdobny cukier do posypania ciastek

Przygotowanie:

Serek mascarpone dokładnie ucieram z budyniem i cukrem pudrem, aż będzie gładki i jednolity.

Płat ciasta dzielę na 12 prostokątów, na każdym układam po porcji serka (zrobiłam to na 2 sposoby, raz ułożyłam w rogu i skleiłam ciastko w trójkąt, przy drugim serek ułożyłam wzdłuż krótszego boku i skleiłam ciasto w prostokąt).

Bardzo dokładnie sklejam brzegi, dodatkowo je wywijając.

Nacięłam ciastka ostrym nożem w 2-3 miejscach, posmarowałam mlekiem i posypałam ozdobnym cukrem.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 20 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry