Ciasteczka z powidłami, żurawiną i płatkami owsianymi

Ciasteczka z powidłami, żurawiną i płatkami owsianymi
5
(1)

Ciasteczka z powidłami, żurawiną i płatkami owsianymi

Przypomniało mi się że dawno temu piekłam ciasto, którego składnikiem był dżem, a że wczoraj miałam ochotę na jakieś ciasteczka, pomyślałam żeby spróbować tego samego. Dodałam do ciasta powidła śliwkowe, które oprócz tego że wiążą pozostałe składniki zastępują cukier (bo przecież same w sobie są już wystarczająco słodkie).

Ciasteczka są dość chrupiące, z rodzaju tych twardszych, idealnych do herbaty.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 g. zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki powideł śliwkowych
  • 3-5 łyżek suszonej żurawiny
  • ok. 1 szklanki drobnych płatków owsianych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki – w tym połowę płatków – przekładam do miski (masło ścieram na grubej tarce) i zagniatam ciasto. Będzie się lekko kleiło do rąk, więc dodaję stopniowo pozostałe płatki do momentu, aż ciasto da się ładnie zagnieść w kulę.

Dzielę ciasto na porcje wielkości dużego orzecha włoskiego, robię z nich kulki a potem je spłaszczam.

Układam tak przygotowane ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piekę przez 20 minut temperaturze 185 stopni C., potem zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 10 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.