Ciasteczka z powidłami i cynamonem
Pysznie, kolorowo i słodko, czyli tak jak z ciasteczkami być powinno 😉
Dzisiejsze są też w klimacie świątecznym, ale z piernikami mają trochę mniej wspólnego, bo tylko cynamon. Wszystkie polukrowałam i oprószyłam owocowymi posypkami, żeby przyciągały wzrok i powodowały natychmiastowe wyciąganie rąk 😉 Jak sądzicie – mogą być słodkim prezentem pod choinką?
Składniki:
- 2 szklanki (380 g.) mąki pszennej
- 100 g. cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 pełne łyżki powideł śliwkowych
- 100 g. masła, rozpuszczonego
Lukier cytrynowy:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 pełne łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- kolorowe posypki
- barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i mieszam łyżką, by składniki się połączyły. Następnie wyrabiam ciasto dłonią, by było elastyczne i jednolite.
Dzielę ciasto na 2 części i każdą rozwałkowuję na grubość ok. 0,4 cm.
Wycinam ciasteczka i przekładam je na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (termoobieg) na ok. 18 minut, lub 180 stopni C (góra-dół) na 20 minut.
Po upieczeniu przekładam ciastka na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Aby przygotować lukier mieszam dokładnie sok z cytryny z cukrem pudrem, ewentualnie dzielę go na kilka części i dodaję barwniki.
Za pomocą pędzelka rozsmarowuję lukier na ciastkach.
Od razu ozdabiam ciastka posypkami i zostawiam na 2-3 godziny, do zastygnięcia lukru.