Ciasteczka z powidłami i cynamonem

Ciasteczka z powidłami i cynamonem
0
(0)

Ciasteczka z powidłami i cynamonem

Pysznie, kolorowo i słodko, czyli tak jak z ciasteczkami być powinno 😉
Dzisiejsze są też w klimacie świątecznym, ale z piernikami mają trochę mniej wspólnego, bo tylko cynamon. Wszystkie polukrowałam i oprószyłam owocowymi posypkami, żeby przyciągały wzrok i powodowały natychmiastowe wyciąganie rąk 😉 Jak sądzicie – mogą być słodkim prezentem pod choinką?

Składniki:

  • 2 szklanki (380 g.) mąki pszennej
  • 100 g. cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 pełne łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g. masła, rozpuszczonego

Lukier cytrynowy:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 pełne łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki
  • barwniki spożywcze

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i mieszam łyżką, by składniki się połączyły. Następnie wyrabiam ciasto dłonią, by było elastyczne i jednolite.

Dzielę ciasto na 2 części i każdą rozwałkowuję na grubość ok. 0,4 cm.

Wycinam ciasteczka i przekładam je na blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (termoobieg) na ok. 18 minut, lub 180 stopni C (góra-dół) na 20 minut.

Po upieczeniu przekładam ciastka na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Aby przygotować lukier mieszam dokładnie sok z cytryny z cukrem pudrem, ewentualnie dzielę go na kilka części i dodaję barwniki.

Za pomocą pędzelka rozsmarowuję lukier na ciastkach.

Od razu ozdabiam ciastka posypkami i zostawiam na 2-3 godziny, do zastygnięcia lukru.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.