Ciasteczka z orzechami włoskimi

ciasteczka-z-orzechami-wloskimi
5
(3)

Ciasteczka z orzechami włoskimi

Są kruche, są delikatne i ciężko się od nich oderwać. Lekko orzechowe w smaku, pyszne do filiżanki kawy lub herbaty.

Składniki (ok. 60 ciasteczek o średnicy 5 cm):

  • 300 g mąki pszennej + troszkę do podsypywania
  • 100 g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
  • 20 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 żółtka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam jednolite, gładkie ciasto.

Po zagnieceniu wkładam je na 10 minut do lodówki, a potem dzielę na 2-3 części.

Każdą część rozwałkowuję cieniutko (na grubość 2-3 mm) na lekko podsypanym mąką blacie.

Wykrajam ciasteczka, za pomocą szerokiego noża ostrożnie przenoszę je na wyłożoną papierem blachę.

Piekę przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Po upieczeniu ciasteczka powinny być jasnozłote.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

5 odpowiedzi

  1. Miałam ogromny problem z rozwałkowaniem ciasta. Kruszyło sie niemożliwie. Zrobiłam z 2/3 ciasta, do reszty nie miałam cierpliwości. W smaku ciekawe.

    1. Trudno mi powiedzieć, dlaczego się kruszyło, raczej jest elastyczne i dość łatwe w obróbce. Może orzechy były zbyt grubo zmielone?

      1. Orzechy zmielone na mąkę w lidlomiksie, więc tutaj wszystko ok. Nie wiem, co poszło nie tak, ale w smaku bardzo mi pasowały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry