Ciasteczka z miodem i cynamonem
Mam dla Was pyszne i bardzo łatwe ciasteczka, takie do wycinania foremkami. Moje przybrały kształt gwiazdek, pewnie z racji zbliżających się Świąt i zimy, ale możecie wyciąć inne – ciasto dobrze się trzyma, po upieczeniu zachowuje kształt, tak że nawet małe rączki sobie z wycinaniem poradzą. Ciasteczka są mięciutkie w środku i mają lekko cynamonowy smak, bo użyłam do ich przygotowania wspaniałego miodu wielokwiatowego z cynamonem, który produkuje firma Miody Wileńskich.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g. masła
- 1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego z cynamonem Miody Wileńskich
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Rozpuszczam i lekko studzę masło.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję do niej resztę składników i łyżką mieszam, by się w miarę połączyły, a następnie wyrabiam dłonią elastyczne, gładkie ciasto.
Dzielę je na dwie części, każdą rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm i wycinam foremkami ciasteczka.
Przenoszę je na wyłożone papierem blachy, piekę po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół) przez 18-20 minut.
Po ostudzeniu oprószam pudrem.
![]() |
![]() |