Ciasteczka z miodem i cynamonem

Ciasteczka z miodem i cynamonem
0
(0)

Ciasteczka z miodem i cynamonem

Mam dla Was pyszne i bardzo łatwe ciasteczka, takie do wycinania foremkami. Moje przybrały kształt gwiazdek, pewnie z racji zbliżających się Świąt i zimy, ale możecie wyciąć inne – ciasto dobrze się trzyma, po upieczeniu zachowuje kształt, tak że nawet małe rączki sobie z wycinaniem poradzą. Ciasteczka są mięciutkie w środku i mają lekko cynamonowy smak, bo użyłam do ich przygotowania wspaniałego miodu wielokwiatowego z cynamonem, który produkuje firma Miody Wileńskich.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g. masła
  • 1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego z cynamonem Miody Wileńskich
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Rozpuszczam i lekko studzę masło.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję do niej resztę składników i łyżką mieszam, by się w miarę połączyły, a następnie wyrabiam dłonią elastyczne, gładkie ciasto.

Dzielę je na dwie części, każdą rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm i wycinam foremkami ciasteczka.

Przenoszę je na wyłożone papierem blachy, piekę po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół) przez 18-20 minut.

Po ostudzeniu oprószam pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.